Omega-3

0
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Kwasy tłuszczowe Omega-3 zaliczają się do najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich ilość w diecie powinna być wysoka, ponieważ wspomagają one działanie całego organizmu, w tym metabolizm, funkcjonowanie mózgu, prawidłową pracę układu krwionośnego.

Do grupy kwasów Omega-3 zaliczają się:

  • kwas eikozapentaenowy EPA – wysokie zapotrzebowanie

  • kwas dokozaheksaenowy DHA – wysokie zapotrzebowanie

  • kwas α-linolenowy ALA – niskie zapotrzebowanie

Jak działają kwasy tłuszczowe Omega-3?

Kwasy tłuszczowe Omega-3 są bardzo dobrze przebadane i rekomendowane w diecie każdego człowieka. Stwierdzono, że ich spożycie obniża poziom trójglicerydów we krwi, a także cholesterolu, co powoduje, że zaniżają one także ryzyko zawałów serca, miażdżycy oraz innych chorób serca. Istnieją doniesienia, że Omega-3 pomagają też w zaburzeniach rytmu serca oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, powodując spadek czynnika CRP.

Ponadto w kilku badaniach udowodniono, że mają one działanie przeciwnowotworowe, szczególnie w przypadku raka piersi, okrężnicy i prostaty.

Właściwości Omega-3:

  • zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krwionośnego

  • posiadają działanie przeciwnowotworowe

  • poprawiają funkcje poznawcze

  • zwiększają metabolizm, w tym metabolizm białek

  • poprawiają działanie układu odpornościowego

  • przyspieszają regenerację organizmu

  • mają działanie przeciwzapalne

  • odpowiadają za nawilżenie skóry

Sposób użycia Omega-3

Duże ilości kwasów tłuszczowych Omega-3 znajdują się głównie w oleju lnianym, oleju z łososia, z sardynek, w tranie, tłustych rybach morskich, oleju z orzechów włoskich, oleju sojowym, oleju rzepakowym.

Dla uzyskania najlepszych rezultatów ważne jest zachowanie właściwych proporcji pomiędzy kwasami Omega-3 oraz Omega-6 w diecie. Powinniśmy uważać, aby nie spożywać zbyt dużo produktów z kwasami Omega-6, ponieważ w nadmiarze mogą one blokować działanie kwasów Omega-3. Optymalna proporcja kwasów Omega-6 do Omega-3 wynosi 5-6:1, czyli na 5-6 łyżek kwasu tłuszczowego Omega-6 powinna przypadać łyżka Omega-3.

W sklepach dostępne są również kapsułki zawierające kwasy Omega-3 oraz Omega-6.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes