Połączenie kremówki, maślanych ciastek, białej czekolady i orzechów, czyli moje słodkie FIT NIEBO!! ☀️☀️🌞
Lubicie kruche ciastka? Ja uwielbiam, najbardziej maślane, a za najlepsze ciastka ever ze wszystkich które jadłam, wybaczcie 🙏 Pieguski, Hity i Oreo 🍪🍪 uważam ciacha z białą czekoladą i makadamia Marks&Spencer, to już takie zboczenie zawodowo-hobbystyczne, że tam gdzie inni widzą ciuchy, ja widzę ciacha 😜 Ciastka niedawno wróciły do Polski za pośrednictwem @friscopl I mają tylko jedną tycią wadę: jedno ciastko ma 130kcal 😫 a paczka to tysiak i nie jest trudno całą zjeść, wiem co mówię 🙊🙈
Łapcie więc przepis na inspirowane tymi ciachami zdrowe kruche ciasto bez cukru, z kremem białkowo-budyniowym 🤤.
Całość to 420kcal, B42, W31, T9, to dwie solidne porcje!
Składniki na 2 kruche spody, piekłam osobno:
🥄30g odżywki smak biała czekolada
🥄30g syropu vitafiber
🥄15g masła makadamia, można zastąpić cashew
🥄pdp, sól
🥄woda do konsystencji
➡️ Ciasto zagniatamy dodając wody malutko do konsystencji plasteliny, wygniatamy cienki placek, pieczemy 8 minut w 180 stopniach na złoto
➡️W czasie gdy stygnie robimy masę budyniową, gotujemy budyń z:
🥄200ml chudego mleka
🥄20g mąki ziemniaczanej
🥄słodzidłem
🥄opcjonalnie aromatem Funky Flavors White Chocolate albo Creme de la Creme
🥄opcjonalnie, ale polecam, zagęstnik, ja użyłam gumy ksantanowej dla gęstości i celulozowej dla wrażenia tłustości kremu
➡️Do budyniu dodajemy
🥄10g odżywki o smaku biała czekolada rozrobionej w minimalnej ilości wody żeby nie było grudek
➡️Blaty przykładamy masą, chłodzimy kilka godzin.