Kruche ciasto makadamia z proteinowym kremem budyniowym 420kcal & 42g białka

0
Kruche ciasto makadamia z proteinowym kremem budyniowym 420kcal & 42g białka
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Połączenie kremówki, maślanych ciastek, białej czekolady i orzechów, czyli moje słodkie FIT NIEBO!! ☀️☀️🌞

Lubicie kruche ciastka? Ja uwielbiam, najbardziej maślane, a za najlepsze ciastka ever ze wszystkich które jadłam, wybaczcie 🙏 Pieguski, Hity i Oreo 🍪🍪 uważam ciacha z białą czekoladą i makadamia Marks&Spencer, to już takie zboczenie zawodowo-hobbystyczne, że tam gdzie inni widzą ciuchy, ja widzę ciacha 😜 Ciastka niedawno wróciły do Polski za pośrednictwem @friscopl I mają tylko jedną tycią wadę: jedno ciastko ma 130kcal 😫 a paczka to tysiak i nie jest trudno całą zjeść, wiem co mówię 🙊🙈

Łapcie więc przepis na inspirowane tymi ciachami zdrowe kruche ciasto bez cukru, z kremem białkowo-budyniowym 🤤.

Całość to 420kcal, B42, W31, T9, to dwie solidne porcje!

Składniki na 2 kruche spody, piekłam osobno:

🥄30g odżywki smak biała czekolada
🥄30g syropu vitafiber
🥄15g masła makadamia, można zastąpić cashew
🥄pdp, sól
🥄woda do konsystencji

➡️ Ciasto zagniatamy dodając wody malutko do konsystencji plasteliny, wygniatamy cienki placek, pieczemy 8 minut w 180 stopniach na złoto

➡️W czasie gdy stygnie robimy masę budyniową, gotujemy budyń z:
🥄200ml chudego mleka
🥄20g mąki ziemniaczanej
🥄słodzidłem
🥄opcjonalnie aromatem Funky Flavors White Chocolate albo Creme de la Creme
🥄opcjonalnie, ale polecam, zagęstnik, ja użyłam gumy ksantanowej dla gęstości i celulozowej dla wrażenia tłustości kremu

➡️Do budyniu dodajemy
🥄10g odżywki o smaku biała czekolada rozrobionej w minimalnej ilości wody żeby nie było grudek

➡️Blaty przykładamy masą, chłodzimy kilka godzin.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes