Proteinowa pianka a la ptasie mleczko Śliwka & Piernik – 71kcal & 13g białka

0
Proteinowa pianka a la ptasie mleczko Śliwka & Piernik – 71kcal & 13g białka
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Dzisiaj mamy dla was łatwo skalowalny deser, można łatwo dopasować wielkość porcji do głodu – nieduża miseczka widoczna na zdjęciach to 71kcal i mocarne 13g białka, a z podanej ilości składników można przygotować jedną półlitrową porcję, która będzie miała 285kcal i 52g białka!

Inspiracją dla tej proteinowej pianki było limitowane świąteczne prasie mleczko o smaku śliwkowo-piernikowym – trzeba uczciwie przyznać, że limitowane wersje ptasich mleczek znacznie lepiej wyglądają niż smakują, i zrobienie swojej wersji to nie tylko oszczędność na kaloriach i cukrze, ale też zysk na smaku 😉 Czekolada na tym ptasim mleczku jest w najlepszym razie wyrobem czekoladopodobnym, a pianka jest tak pozbawiona wyrazu jak to tylko możliwe – ani słodka, ani niesłodka, ani śliwkowa, ani piernikowa. Nie jest wstrętna, jest żadna, już chyba lepiej zrobić coś spekatakularnie niedobrego, niż tka nijakiego 🙂

W przeciwieństwie do wedlowskich kosteczek nasza pianka jest arcy dobra i ma znakomite makro, więc warto sobie taki deserek przygotować na świąteczne dni kiedy wyrzuty sumienia po świątecznym obżarstwie nie pozwolą sięgnąć po kolejny kawałek serniczka babci, a brzuch mimo to będzie się domagał czegoś słodkiego.

SKŁADNIKI NA PIANKĘ PROTEINOWĄ

4 małe porcje albo 1 wielka

  • 300ml wody (*)
  • 200g serka homogenizowanego light, może być skyr, jogurt grecki, ricotta (*)
  • 110g białek jaj
  • 5g agaru albo 10g żelatyny (*)
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej albo aromatu piernikowego (*)
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej (opcjonalnie, da rade bez) (*)
  • 20g odzywki białkowej – tu cynamonowa ESN, może być waniliowa, śmietankowa, w zasadzie każdy smak (*)
  • sporo ulubionego słodzidła (*)
  • do polania woda + kakao albo sos czekoladowy zero plus aromat śliwki w czekoladzie Funky Flavors Sweet Chocolate Plum

PRZYGOTOWANIE – JAK ZROBIĆ PROTEINOWE PTASIE MLECZKO

  1. Agar zagotować ze słodzikami w wodzie
  2. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec erytrol
  3. Zmiksować składniki oznaczone (*) na wysokich obrotach, do podwojenia objętości masy
  4. Ciepłą masę wlewać do ubitych białek cały czas miksując – ciepła masa od razu ścina białka zachowując piankową strukturę, temperatura ma tu kluczowe znaczenie do uzyskania puchatej konsystencji charakterystycznej dla ptasiego mleczna
  5. Większość masy wyłożyć do miseczek, pozostałą część opcjonalnie zabarwić i też wyłożyć do miseczki
  6. Z wierzchu rozsmarować polewę

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes