Dzisiaj mamy dla was łatwo skalowalny deser, można łatwo dopasować wielkość porcji do głodu – nieduża miseczka widoczna na zdjęciach to 71kcal i mocarne 13g białka, a z podanej ilości składników można przygotować jedną półlitrową porcję, która będzie miała 285kcal i 52g białka!
Inspiracją dla tej proteinowej pianki było limitowane świąteczne prasie mleczko o smaku śliwkowo-piernikowym – trzeba uczciwie przyznać, że limitowane wersje ptasich mleczek znacznie lepiej wyglądają niż smakują, i zrobienie swojej wersji to nie tylko oszczędność na kaloriach i cukrze, ale też zysk na smaku 😉 Czekolada na tym ptasim mleczku jest w najlepszym razie wyrobem czekoladopodobnym, a pianka jest tak pozbawiona wyrazu jak to tylko możliwe – ani słodka, ani niesłodka, ani śliwkowa, ani piernikowa. Nie jest wstrętna, jest żadna, już chyba lepiej zrobić coś spekatakularnie niedobrego, niż tka nijakiego 🙂
W przeciwieństwie do wedlowskich kosteczek nasza pianka jest arcy dobra i ma znakomite makro, więc warto sobie taki deserek przygotować na świąteczne dni kiedy wyrzuty sumienia po świątecznym obżarstwie nie pozwolą sięgnąć po kolejny kawałek serniczka babci, a brzuch mimo to będzie się domagał czegoś słodkiego.
SKŁADNIKI NA PIANKĘ PROTEINOWĄ
4 małe porcje albo 1 wielka
- 300ml wody (*)
- 200g serka homogenizowanego light, może być skyr, jogurt grecki, ricotta (*)
- 110g białek jaj
- 5g agaru albo 10g żelatyny (*)
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej albo aromatu piernikowego (*)
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej (opcjonalnie, da rade bez) (*)
- 20g odzywki białkowej – tu cynamonowa ESN, może być waniliowa, śmietankowa, w zasadzie każdy smak (*)
- sporo ulubionego słodzidła (*)
- do polania woda + kakao albo sos czekoladowy zero plus aromat śliwki w czekoladzie Funky Flavors Sweet Chocolate Plum
PRZYGOTOWANIE – JAK ZROBIĆ PROTEINOWE PTASIE MLECZKO
- Agar zagotować ze słodzikami w wodzie
- Białka ubić na sztywno dodając pod koniec erytrol
- Zmiksować składniki oznaczone (*) na wysokich obrotach, do podwojenia objętości masy
- Ciepłą masę wlewać do ubitych białek cały czas miksując – ciepła masa od razu ścina białka zachowując piankową strukturę, temperatura ma tu kluczowe znaczenie do uzyskania puchatej konsystencji charakterystycznej dla ptasiego mleczna
- Większość masy wyłożyć do miseczek, pozostałą część opcjonalnie zabarwić i też wyłożyć do miseczki
- Z wierzchu rozsmarować polewę