Omlet proteinowy a la wafelki Hanuta – 450kcal & 58g białka

0
Omlet proteinowy a la wafelki Hanuta – 450kcal & 58g białka
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Czy są na sali wielbiciele wafelków Hanuta? Ja uwielbiam połączenie kruchego wafelka i kremu czekoladowo-laskowego i właśnie ten zestaw smaków jest motywem przewodnim dzisiejszego omleta.

Cały omlet ma 450kcal, w tym 58g białka 19g węglowodanów i 14g tłuszczu

Podstawowy sprawdzony przepis na omlet proteinowy – składniki na 1 osobę

  • 10g mąki kokosowej odtłuszczonej (najchętniej używam Tropicai)
  • 30g odżywki białkowej (użyłam mojej ukochanej odżywki białkowej o smaku mleka w tubce czyli MyProtein Impact Whey Hokkaido Milk, ale waniliowa sprawdzi się równie dobrze, KFD ma w ofercie smaki gofrowo-wafelkowe i też będą super
  • 1 jajko (50g-52g)
  • 50g białka od Farma Białka albo z jajka sparzonego
  • duża łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki gumy ksantanowej
  • 100ml wody gazowanej

Często pytacie o to po co używam gumy ksantanowej w omlecie – do masy omletowej dodaję wodę gazowaną, a ponieważ jest to omlet bezmączny, czyli bezglutenowy, potrzebne jest coś, co zwiąże wodę zastępując gluten, te jedyny cel użycia gumy ksantanowej. Jeśli nie chcesz jej używać lub nie masz, pomiń ten składnik i nie dodawaj wody.

Składniki zamieszać trzepaczką, smażyć na średnim ogniu na psikniętej PAMem dużej patelni pod przykryciem około 6 minut, potem jeszcze przewrócić na 2 minuty. Moja kuchenka ma skalę mocy 1-14, omleta robię na dziewiątce.

W czasie gdy robi się omlet szykujemy krem wafelkowy

Składniki zblendować albo zamieszać energicznie trzepaczką do uzyskania gęstego kremu.

Wystarczy jeszcze czasu na przygotowanie fit kremu czekoladowo-orzechowego bez cukru:

To nie żart – jeśli trafi mi się słaby sos zero kcal to zamiast go wyrzucać, kombinuję co z nim zrobić, żeby go usmacznić. Sosy czekoladowe zero kcal często mają kwaśny posmak i ciężko się je zużywa, dlatego kiedy trafię na takiego gagatka używam go jako bazy wykorzystując to, że ma w sobie zagęstniki i aromaty, podkręcam go kakao i mąką z orzechów laskowych i mam super kremik do omletów. Składniki ukręcić na gładką masę. Można by oczywiście zadowolić się dodaniem do nieudanego sosu tylko dodatkowego aromatu, ale wolę opcję z kakao i mąką laskową, bo dodają do dużej porcji sosu (polewy na cały omlet) łącznie tylko 30kcal a są pełne autentycznego smaku.

Omleta wykładam na talerz, smaruję kremem wafelkowym składam na pół, smaruję kremem czekoladowo-orzechowym i posypuję kruszonymi wafelkami Hanuta Mini. Takie miniaski są świetne właśnie jako dodatek do omleta czy owsianki albo do przekąszenia na mały ale niepowstrzymywalny słodki głód – jeden maluszek ma tylko 58kcal!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes