Domowe batony proteinowe

0
Domowe batony proteinowe
5.00 avg. rating (95% score) - 2 votes

Domowe batony proteinowe to świetny pomysł na energetyczna przekąskę. Potrzebujesz zaledwie kilku składników oraz chwilki czasu!

1. Orzechowo-miodowe batony proteinowe
przepis na 4 szt

  • pół szklanki mleka 2%
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 miarki odżywki białkowej (np. BioTech)
  • 2-3 krople aromatu (np. karmelowego Funky Flavour)
  • 2 szklanki płatków owsianych (suchych)

W miseczce wymieszaj masło orzechowe, mleko i miód, a następnie podgrzej wszystko (ale nie gotuj!). Dodaj izolat oraz aromat. Zmiksuj płatki owsiane na pył i dodaj do pozostałych składników. Wszystko wymieszaj, ale uważaj, aby się nie zagotowało. Wylej masę na blachę do pieczenia (jeśli jest zbyt gęsta, dodaj mleka). Poczekaj aż wystygnie i wstaw do lodówki. Pokrój na porcję. Batony przechowuj w lodówce.

2. Czekoladowo-wiśniowe batony proteinowe
przepis na 4 szt

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki orzechów
  • garść owoców suszonych (np. żurawiny)
  • ok. 40g gorzkiej czekolady bez cukru
  • ok. 1/4 szklanki mleka 2%
  • 1 łyżeczka konfitury wiśniowej bez cukru (np. Pięć Przemian)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 4 miarki odżywki białkowej (czekoladowej/naturalnej)
Mleko podgrzej i dodaj połamaną czekoladę, masło orzechowe i konfiturę. Mieszaj aż do połączenia wszystkich składników. W innym naczyniu zmieszaj płatki, odżywkę, posiekane suszone owoce i orzechy. Dodaj suche składniki do mokrych i wszystko dobrze połącz łyżką, a następnie rękami. Jeśli masa będzie za sucha dolej odrobinę mleka. Pojemnik na żywność lub małą blaszkę wyłóż folią spożywczą i przełóż do niej masę. Wygładź i dociśnij ręką. Słodź, a następnie podziel na porcję. Batony przechowuj w lodówce.

 

www.fit.pl

3. Owsiany baton proteinowy bez laktozy
przepis na 4 szt

  • 6 łyżki płatków owsianych
  • mąka z płatków owsianych lub kokosowa
  • łyżka rodzynek
  • 6 orzechów (tutaj dowolność: arachidowe, brazylijskie, migdały, nerkowce, włoskie)
  • mleko migdałowe
  • 4 miarka odżywki bezlaktozowej (np. BioTech, IsoPure)

Płatki zalej odrobiną wrzątku do napęcznienia. W drugim naczyniu  zmieszaj odżywkę białkową z mlekiem, mąką, rodzynkami i orzechami oraz odcedzonymi z nadmiaru wody płatkami. Całość dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Masę rozwałkuj i potnij na kawałki. Batony wstaw na około 30 minut do zamrażarki. Batony przechowuj w lodówce.

www.muscleforlife.com

4. Truskawkowe batony proteinowe
przepis na 4 szt

Podgrzej mleko i dodaj wiórki oraz ekstrakt waniliowy. Chwilę pogotuj aż wiórki zmiękną. Pod koniec dodaj liofilizowanych truskawek. Masę wymieszaj i zostaw do ostygnięcia. Zblenduj ją, a następnie rozłóż w pojemniku spożywczym na papierze do pieczenia. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie masę podziel na prostokąty. Batony przechowuj w lodówce.

 

www.yummyhealthyeasy.com

5. Malinowe batony proteinowe
przepis na 4 szt

  • 1/3 szklanki masła orzechowego lub migdałowego
  • 1/4 szklanki syropu z agawy lub miodu 
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • 2-3 miarki odżywki białkowej
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki malin (lub jagód)

Wymieszaj masło orzechowe i syrop z agawy w rondelku i gotuj na małym ogniu. Mieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Dodaj płatki owsiane, białko i siemię lniane. Mieszaj do całkowitego połączenia. Na koniec dodaj maliny. Rozłóż masę na papierze do pieczenia. Umieść w zamrażarce na 1 godzinę. Po godzinie wyjmij batoniki z zamrażarki i pokrój w paski (lub kwadraty). Używając wosku lub pergaminu do oddzielenia prętów, umieść je w plastikowym hermetycznym pojemniku w lodówce. Batony mogą być przechowywane w lodówce przez tydzień.

 

www.gimmesomeoven.com

4. Batony z migdałami i żurawiną
przepis na 4 szt

  • szklanka migdałów
  • 1/3 szklanki dmuchanego ryżu
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki płatków kokosowych
  • 1 łyżeczka nasion konopi (opcjonalnie)
  • 1/3 szklanki syropu z brązowego ryżu/ agawy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Zmieszaj migdały, płatki ryżowe, żurawinę, orzechy kokosowe i nasiona konopi w misce o odstaw. Syrop , miód i ekstrakt waniliowy wlej  do małego rondelka. Całość ogrzewaj na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu (sos będzie się mocno pienił, więc miej go na oku.) Gdy już będzie gotowy, wlej go do suchych składników i  szybko wymieszaj. Sos będzie szybko twardniał, więc musisz to zrobić szybko!

Papier do pieczenia rozłóż na blaszce lub desce do krojenia. Masę rozłóż na papierze i pozostaw do ostygnięcia. (możesz nieco przyspieszyć ten proces, umieszczając ją w lodówce). Masę potnij na prostokąty. Możesz przechowywać je w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 10 dni, a w zamrażarce przez 3 miesiące.

www.hannahandfitness.com

5. Migdałowe batony proteinowe (wegańskie)
przepis na 4 szt

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka suszonych daktyli
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • ¾ szklanki migdałów
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 5g cynamonu
  • 5g karobu /kakao
  • aromat (np. migdałowy Funky Flavour)
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki mleka migdałowego/sojowego
  • 2-3 miarki roślinnej odżywki białkowej (np. Pulsin białko konopne)

Daktyle namocz w gorącej wodzie. Gdy napęczną odlej wodę i dokładnie wymieszaj z resztą składników. Całość zblenduj, dociskając masę do ostrza przy użyciu upychaczki.  Gdy całość się połączy, umieść masę na czystym blacie lub desce do krojenia. Rozwałkuj ją i rozgnieć  na grubość 1 – 2 cm. Wyrównaj brzegi używając szpatułek lub innego płaskiego narzędzia. Pokrój masę na prostokąty. Połóż batony na papierze do pieczenia i schowajcie do pudełka. Pudełko włóż do lodówki na 1-2 godziny. Batony można przechowywać w lodówce kilka tygodni.

 

www.veganricha.com

6. Czekoladowe batony proteinowe (wegańskie )
przepis na 4 szt

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki kawałków gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka nasion dyni lub słonecznika
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • łyżeczka sezamu
  • 2-3 miarki roślinnej odżywki białkowej (np. Pulsin białko konopne)

Na patelni rozgrzej olej kokosowy, mleko klonowe i migdałowe. Wyłącz ogrzewanie, gdy zacznie się pienić. Dodaj czekoladę i wymieszaj. Odstaw na 2 minuty, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj wanilię i sól. Zblenduj nasiona dyni, chia i len w blenderze. Dodaj je razem z sezamem do roztopionej czekolady. Mieszaj do połączenia składników. Dodaj odżywkę białkową. Rozłóż masę na pergaminie za pomocą szpatułki. Po wyjęciu pokrój na prostokąty. Batony można przechowywać w lodówce kilka tygodni.

5.00 avg. rating (95% score) - 2 votes