Ten omlet towarzyszy mi na śniadanie codziennie od 2 tygodni, a to oznacza jedno: przepis jest dopracowany do perfekcji i czas przestać się nim cieszyć samolubnie 😉😘
❗400kcal❗57g białka❗mega puszysty biszkoptowy omlet 30cm❗
Łapcie przepis na to genialne cudo❤🥞🍓🍯
Bezglutenowy omlet białkowy z mąki kokosowej – składniki
- 10g mąki kokosowej odtłuszczonej, drobno mielonej
- 30g odżywki
- duża łycha cynamonu, chyba, że ktoś nie lubi
- szczypta soli
- 1 jajko i dodatkowo 50ml białek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
- 60ml wody gazowanej
Składniki zamieszać widelcem, wlać masę na dużą patelnię i smażyć pod przykryciem 10min na średnim/mniejszym ogniu. Potem przewracam omlet na drugą stronę i zostawiam na patelni już bez gazu żeby doszedł, około minutę.
Proteinowa polewa jogurtowa z gumą ksantanową
- 150g skyr naturalny
- słodzidło wg gustu
- opcjonalnie kilka kropli aromatu, użyłam słodzonego aromatu Funky Flavors New York Cheesecake
- 60ml wody
- pół łyżeczki gumy ksantanowej
Składniki wrzucam do słoika, zakręcam i wstrząsam aż zgęstnieje.
Omlet dodatkowo polałam malinową frużeliną (domowa z erytrolem, ale może być kupna oczywiście) i sosem klonowym zero, podane makro uwzględnia wszystkie dodatki 🙃