Sałatka z kurkami, fasolką szparagową i polędwiczką wieprzową

0
Sałatka z kurkami, fasolką szparagową i polędwiczką wieprzową
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Przepis tak prosty, że aż wstyd się nim dzielić, a przy tym tak pyszny, że trzeba by nie mieć wstydu, by zachować go tylko dla siebie 🙂

Składniki na jedną ogromniastą porcję:

  • 300g fasolki szparagowej
  • 200g kurek
  • 100g polędwiczki wieprzowej, fajnie gdyby wcześniej była zamarynowana w czosnku z ziołami
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy – pasuje rozmaryn, odradzam curry!
  • jedna mała główka sałaty rzymskiej
  • kilka pomidorów
  • spora garść siekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie sos jogurtowo-czosnkowy albo tatarski

Przygotowanie:

  • Fasolkę szparagową ugotować (czas gotowania około 15 minut)
  • Kurki posiekać, podsmażyć na patelni psikniętej pamem, gdy już puszczą i odparują wodę dodać pokrojone na kawałki mięso – dopiero teraz, bo jeśli dodasz je razem z kurkami to mięso się ugotuje zamiast usmażyć
  • Pod koniec smażenia dodać sól i pieprz i posiekaną natkę
  • W misce na dnie ułożyć fasolkę wymieszaną z sałatą i pomidorami, na to wyłożyć kurki z polędwiczką a z wierzchu chlapnąć kleks sosu

Cała porcja widoczna na zdjęciu ma poniższe wartości odżywcze:

  • 285kcal
  • 33g białka
  • 25g węglowodanów
  • 6g tłuszczu
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes