Przepis tak prosty, że aż wstyd się nim dzielić, a przy tym tak pyszny, że trzeba by nie mieć wstydu, by zachować go tylko dla siebie 🙂
Składniki na jedną ogromniastą porcję:
- 300g fasolki szparagowej
- 200g kurek
- 100g polędwiczki wieprzowej, fajnie gdyby wcześniej była zamarynowana w czosnku z ziołami
- sól, pieprz, ulubione przyprawy – pasuje rozmaryn, odradzam curry!
- jedna mała główka sałaty rzymskiej
- kilka pomidorów
- spora garść siekanej natki pietruszki
- opcjonalnie sos jogurtowo-czosnkowy albo tatarski
Przygotowanie:
- Fasolkę szparagową ugotować (czas gotowania około 15 minut)
- Kurki posiekać, podsmażyć na patelni psikniętej pamem, gdy już puszczą i odparują wodę dodać pokrojone na kawałki mięso – dopiero teraz, bo jeśli dodasz je razem z kurkami to mięso się ugotuje zamiast usmażyć
- Pod koniec smażenia dodać sól i pieprz i posiekaną natkę
- W misce na dnie ułożyć fasolkę wymieszaną z sałatą i pomidorami, na to wyłożyć kurki z polędwiczką a z wierzchu chlapnąć kleks sosu
Cała porcja widoczna na zdjęciu ma poniższe wartości odżywcze:
- 285kcal
- 33g białka
- 25g węglowodanów
- 6g tłuszczu