Niskokaloryczny krem kinderowy bez cukru i maltitolu jak Nutlove Crispy Hazelnut

0
Niskokaloryczny krem kinderowy bez cukru i maltitolu jak Nutlove Crispy Hazelnut
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Kremy Nutlove są totalnie przepyszne – nie można zaprzeczyć. Niestety choć do ich zalet niewątpliwie zalicza się brak cukru, to równocześnie mają dwie poważne wady: po pierwsze są mega kaloryczne, kalorycznością nie odbiegają od klasycznej Nutelli, a wyjedzenie łyżką połowy słoika na jednym posiedzeniu naprawdę nie jest wyczynem 😉 druga sprawa to maltitol – kto wie, ten wie, że maltitol nie wybacza łakomstwa i niektórym już dwie solidne łyżki mogą zafundować popołudnie spędzone w toalecie.

Domowy krem Nutlove Crispy Hazelnut gotowy – ponad połowę mniej kalorii, 3 razy mniej tłuszczu, 3 razy mniej węgli, źródło białka, zero maltitolu. Same plusy!

Do naszych ulubieńców należy krem Nutlove Crispy Hazelnut, krem będący połączenie orzechów laskowych i białej czekolady, czyli co tu dużo mówić Kinder Bueno White w kremie. Udało się nam odtworzyć ten smak! I nie chodzi o to, że wygląda jak oryginał – przede wszystkim smakuje jak trzeba, bo do przygotowania przepisu podeszliśmy bardzo metodycznie rozkładając go na części pierwsze. I tak, na genialny smak kinderowego Nutlova składają się:

  • orzechy laskowe – one stanowią esencję smaku, nie rezygnujemy z nich; nasz krem zawiera 25% orzechów laskowych, użyliśmy prażonych, łuskanych orzechów, można rzecz jasna użyć gotowego masła z orzechów laskowych, ale zmielnie ich samodzielnie nie jest żadnym problemem a świeżo mielone mają dużo więcej aromatu, poza tym ciężko o gotowe masło laskowe z orzechów bez łupinek – a tylko takie dają nam biały kremik.
  • biała czekolada – nie może jej zabraknąć! Biała czekolada to tłuszcz i mleko, w naszym wypadku źródłem tłuszczu są orzechy laskowe, a mocno mleczne nuty zafunduje odtłuszczone mleko w proszku
  • kremowa konsystencja – tę rolę spełni syrop Vitafiber, możesz zastąpić go syropem zero kalorii w pasującym smaku albo wodą i gumą ksantanową
  • słodycz – erytrol, w przeciwieństwie do maltitolu nie ma kalorii i jest łągodny dla brzucha, opcjonalnie można dodać kilka pastylek słodzika
  • to coś – kilka kropli kinderowego aromatu Funky Flavors Sweet Nocciolata Bianca

Poniżej zamieszczamy przepis, a na samym dołu znajdziecie filmik ze szczegółową instrukcją wykonania – trwa dokładnie minutkę!

Składniki na 200g kremu kinderowego bez cukru

  • 30ml wody
  • 30g syropu Vitafiber
  • 30g mleka w proszku
  • 50g erytrolu
  • 50g łuskanych prażonych orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • aromat białej czekolady & orzechów laskowych
  • opcjonalnie słodzik w tabletkach

Przygotowanie – jak zrobić krem typu NutLove

  1. Zmiel orzechy w ręcznym młynku lub mocnym blenderze, pasta orzechowa będzie się lepić do ścianek, więc otwórz młynek kilka razy i zeskrob masę. Uważaj, żeby nie spalić silnika!
  2. Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą gładką masę – im dłużej miksujesz, tym gładsza i bardziej kremowa konsystencja, bo orzechy stopniowo wytrącają tłuszczu

I już! Prawda, że proste?

Krem przechowuj w lodóce w zamkniętym pojemniku, możesz wyjadać go łyżeczką ze słoika, smarować naleśniki, wafle ryżowe, użyć jako kremu do ciasta.

Najważniejsze to dobrze przygotowane stanowisko pracy – przygotuj na czystym blacie wszystkie składniki w odmierzonych ilościach, zadbaj o naczynia i sprzęt.
Wystarczy kilka składników!
Domowy krem Nutlove Crispy Hazelnut gotowy – ponad połowę mniej kalorii, 3 razy mniej tłuszczu, 3 razy mniej węgli, źródło białka, zero maltitolu. Same plusy!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes