Kremy Nutlove są totalnie przepyszne – nie można zaprzeczyć. Niestety choć do ich zalet niewątpliwie zalicza się brak cukru, to równocześnie mają dwie poważne wady: po pierwsze są mega kaloryczne, kalorycznością nie odbiegają od klasycznej Nutelli, a wyjedzenie łyżką połowy słoika na jednym posiedzeniu naprawdę nie jest wyczynem 😉 druga sprawa to maltitol – kto wie, ten wie, że maltitol nie wybacza łakomstwa i niektórym już dwie solidne łyżki mogą zafundować popołudnie spędzone w toalecie.
Domowy krem Nutlove Crispy Hazelnut gotowy – ponad połowę mniej kalorii, 3 razy mniej tłuszczu, 3 razy mniej węgli, źródło białka, zero maltitolu. Same plusy!
Do naszych ulubieńców należy krem Nutlove Crispy Hazelnut, krem będący połączenie orzechów laskowych i białej czekolady, czyli co tu dużo mówić Kinder Bueno White w kremie. Udało się nam odtworzyć ten smak! I nie chodzi o to, że wygląda jak oryginał – przede wszystkim smakuje jak trzeba, bo do przygotowania przepisu podeszliśmy bardzo metodycznie rozkładając go na części pierwsze. I tak, na genialny smak kinderowego Nutlova składają się:
- orzechy laskowe – one stanowią esencję smaku, nie rezygnujemy z nich; nasz krem zawiera 25% orzechów laskowych, użyliśmy prażonych, łuskanych orzechów, można rzecz jasna użyć gotowego masła z orzechów laskowych, ale zmielnie ich samodzielnie nie jest żadnym problemem a świeżo mielone mają dużo więcej aromatu, poza tym ciężko o gotowe masło laskowe z orzechów bez łupinek – a tylko takie dają nam biały kremik.
- biała czekolada – nie może jej zabraknąć! Biała czekolada to tłuszcz i mleko, w naszym wypadku źródłem tłuszczu są orzechy laskowe, a mocno mleczne nuty zafunduje odtłuszczone mleko w proszku
- kremowa konsystencja – tę rolę spełni syrop Vitafiber, możesz zastąpić go syropem zero kalorii w pasującym smaku albo wodą i gumą ksantanową
- słodycz – erytrol, w przeciwieństwie do maltitolu nie ma kalorii i jest łągodny dla brzucha, opcjonalnie można dodać kilka pastylek słodzika
- to coś – kilka kropli kinderowego aromatu Funky Flavors Sweet Nocciolata Bianca
Poniżej zamieszczamy przepis, a na samym dołu znajdziecie filmik ze szczegółową instrukcją wykonania – trwa dokładnie minutkę!
Składniki na 200g kremu kinderowego bez cukru
- 30ml wody
- 30g syropu Vitafiber
- 30g mleka w proszku
- 50g erytrolu
- 50g łuskanych prażonych orzechów laskowych
- szczypta soli
- aromat białej czekolady & orzechów laskowych
- opcjonalnie słodzik w tabletkach
Przygotowanie – jak zrobić krem typu NutLove
- Zmiel orzechy w ręcznym młynku lub mocnym blenderze, pasta orzechowa będzie się lepić do ścianek, więc otwórz młynek kilka razy i zeskrob masę. Uważaj, żeby nie spalić silnika!
- Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą gładką masę – im dłużej miksujesz, tym gładsza i bardziej kremowa konsystencja, bo orzechy stopniowo wytrącają tłuszczu
I już! Prawda, że proste?
Krem przechowuj w lodóce w zamkniętym pojemniku, możesz wyjadać go łyżeczką ze słoika, smarować naleśniki, wafle ryżowe, użyć jako kremu do ciasta.


