Proteinowy burger pizzowy z indyka z chorizo – 50g białka & 400kcal

0
Proteinowy burger pizzowy z indyka z chorizo – 50g białka & 400kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Nowy rok zaczynamy mocnym akcentem – wjeżdża super prosty i niekłopotliwy przepis na turbobiałkowego pizzowego burgera z indyka w chrrrupiącej panierce.

Dlaczego pizzowy? Bo na jego skład składa się smak bekonu, żółtego sera, pomidorów, papryki i mocno wędzonej kiełbaski chorizo – można zastąpić kabanosem, bekonem albo dowolnym innym aromatycznym mięsem. A dlaczego proteinowy? Bo kotlecior wielkości dłoni i grubości 1,5cm dostarcza 37g białka w 273kcal! Na źródła białka w kotlecie składa się filet z indyka, ser proteinowy Piórko, wędzona kiełbaska i chrupiąca paniera z chipsów białkowch.

Burgera podaliśmy z kazeinowym bajglem, takie combo to 50g białka w mniej niż 400kcal, przyznajcie, że to prawdziwa białkowa petarda! Przepis jest naprawdę banalnie prosty, wystarczy zmielić składniki na jednolitą masę i upiec kotleta. I już!

Składniki na proteinowego burgera z indyka

1 kotlet, gotowa masa ok 150g, średnica 12cm

  • 120g mięsa z fileta indyka (może być kurczak)
  • 1 ząbek czosnku albo łyżeczka pasty czosnkowej
  • przyprawy w klimacie pizzy według gustu, u nas oregano, lubczyk, sól, pieprz, duuużo papryki słodkiej i wędzonej, suszone pomidory
  • 20g sera Piórko (może być dowolny aromatyczny ser, także parmezan)
  • 5g posypki Kernel Seasons Bacon & Cheddar dla podkręcenia smaku, robi robotę, ale bez tego też się da, ostateczne można zastąpić saszetką z zupki chińskiej o pasującym smaku przyjmując kaloryczność 650kcal/100g
  • 20g aromatycznej wędzonej wędliny – u nas chorizo, może być bekon, salami
  • panierka – chipsy mocno rozdrobnione blenderem, użyliśmy paprykowych Cornersów, wychodzi ok 7g chipsów do 1 kotleta, ilość jest tak niewielka, że użycie zwykłych chipsów nie wpłynie na makro całości

Wszystkie składniki poza chipsami blendujemy na pulpę, masa będzie gęsta plastyczna. Formujemy rękami kulkę, rozpłaszczamy na placek grubości nieco ponad 1cm, obtaczamy w proszku chipsowym i pieczemy 13min w 200C. Nasz burgerek był robiony w air fryerze, ale może być także zwykły piekarnik, ważne, żeby kotleta ułożyć na kratce, żeby od spodu też był chrupki i chipsy się nie rozmoczyły.

Naszego kotleta podaliśmy w bajglu kazeinowym, który pokazywaliśmy przy okazji przepisu na proteinowego burgera łososiowego. Kotlet ma bardzo intensywny pizzowy smak, więc jako dodatki wystarczy trochę zielonego, pomidor i odrobina keczupu lub majonezu, szkoda zabijać mocniejszym dressingiem jego smak.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes