Podstawowy przepis na domowe batony proteinowe 200kcal & 27g białka

0
Podstawowy przepis na domowe batony proteinowe 200kcal & 27g białka
4.50 avg. rating (83% score) - 2 votes

Domowe batony proteinowe – łatwy podstawowy przepis bazowy krok po kroku. Z tego przepisu przygotujesz 4 batony białkowe, z których każdy ma równiutko 200kcal i aż 27g białka!

ENGLISH VERSION BELOW

Domowe batony proteinowe – to naprawdę proste

Często pokazujemy wam jakie pokręcone smaki batonów proteinowych o fantastycznym w makro można przygotować w kuchni ze składników, które mamy pod ręką. Wiemy jednak że niektórym z was wydaje się to dość skomplikowane dlatego dziś chcemy was przekonać że wcale tak nie jest i pokażemy najprostszy przepis na podstawowego batona proteinowego. W tym przepisie wykorzystujemy syrop Vitafiber – jest możliwe przygotowanie niezłych batonów białkowych w warunkach domowych bez jego wykorzystania, ale to jest gwarant doskonałej konsystencji zrównoważonej słodyczy, naturalne lepiszcze i źródło błonnika i nie bez przyczyny wykorzystywane jest w najlepszych batonach proteinowych takich jak One Bar czy Questbar. Chociaż podobne właściwości można osiągnąć stosując siemię lniane, ale tak dobry efekt daje tylko Vitafiber i jeżeli lubisz eksperymenty w kuchni to naprawdę warto w niego zainwestować – szczególnie, że wbrew pozorom wcale nie jest to drogi składnik!

Do przygotowania 1 domowego batona proteinowego potrzeba 7g-10g syropu Vitafiber, co przekłada się na koszt w wysokości 35gr-45gr na batona – to daje kolosalne oszczędności biorąc pod uwagę, że w tej chwili cena dobrej jakości batona białkowego kształtuje się na poziomie 9PLN-10PLN

Najlepsze jakościowo składowo i pod względem proporcji składników makroodżywczych batony kosztują w tej chwili około 10PLN więc zrobienie samodzielnie batona przy użyciu syropu Vitafiber w domu daje w skali miesiąca, o roku nie wspominając, kolosalne korzyści. To także mnóstwo zabawy i możliwość wykreowania takich smaków batonów, jakich producenci nigdy nie zdecydują się wypuścić bo zabraknie im odwagi albo pomysłowości – jedno i drugie nie stanowi ograniczenia kiedy poruszasz się w czterech ścianach swojej kuchni.

Domowe batony proteinowe bez cukru, glutenu i pieczenia – przepis podstawowy

Jako przepis podstawowy wybraliśmy batona o smaku jagodowym muffinki, któremu nadaliśmy roboczą nazwę KoxBar Basic Macadamia Blueberry Muffin, ale możesz przygotować każdy smak, który zagra ci w duszy. To są właśnie zalety pracy z domowymi batonami białkowymi że możesz zrobić wszystko na co tylko masz ochotę!

Potrzebujemy zaledwie kilku składników:

  • MASŁO ORZECHOWE – może być dowolne, ważne żeby pasowało smakiem do reszty składników; w tym przepisie użyliśmy masła makadamia, jeśli nie jesteś pewien czy lubisz ten smak warto skorzystać z masła makadamia w saszetkach, jedna saszetka Wystarcza do przygotowania 4-6 batonów białkowych, takie saszetki ma w swojej ofercie w między innymi Oh Mega i ButtaNut. Zamiast masła makadamia można także użyć migdałowego, z nerkowców, a tam gdzie pasują smakiem bardziej wyrazistych takich jak masło z orzechów ziemnych, z orzechów włoskich albo laskowych i oczywiście mieszanki różnych orzechów;
  • SYROP VITAFIBER – można zastąpić miodem, syropem z agawy, kisielem z siemienia lnianego lub chia; zamiennikami zajmujemy się w osobnych przepisach
  • MARGARYNA, koniecznie miękka, my używamy margaryny o obniżonej zawartości tłuszczu Flora Light, można zastąpić masłem klarowanym, zwykłym masłem, masłem kakaowym albo albo większą ilością masła orzechowego;
  • ODŻYWKA BIAŁKOWA – w tym przepisie podstawowym podajemy proporcje dostosowane do odżywki z białka serwatkowego WPC/WPI, jeśli chcesz użyć odżywki wegańskiej, kolagenowej, albo z białkiem kazeinowym konieczne będzie zwiększenie ilości wody, bo te białka mają większe właściwości chłonne.
  • ODTŁUSZCZONA MĄKA KOKOSOWA która jest świetnym wypełniaczem batonach białkowych ze względu na wysoką zawartość białka i błonnika i ma znakomite właściwości chłonące wodę; dodatek mąki kokosowej znacznie zwiększa objętość batona i sprawia, że jest bardziej sycący. Zamiast mąki kokosowej możesz użyć mielonych płatków owsianych albo mąki migdałowej, w takim wypadku jednak także konieczne będzie dostosowanie ilości płynów, bo wszystkie te mąki mają różne właściwości ich wchłaniania.
  • DODATKI SMAKOWE i SŁODZĄCE; jeśli używasz aromatycznej odżywki białkowej dodatek aromatu ani słodzidło a nie będą konieczne, jeśli jednak lubisz intensywne i nietypowe smaki albo mocną słodycz, warto użyć aromatu i ewentualnie dodatkowo erytrolu, który nie ma kalorii a dodatkowo zwiększa objętość. W tym przepisie się użyliśmy odżywki o neutralnym smaku, mamy więc pole do popisu jeśli chodzi o aromaty dlatego sięgnęliśmy po intensywny aromat muffinki jagodowe Funky Flavors Sweet Blueberry Muffin.
  • Pamiętaj o dodaniu szczypty soli – nie chodzi o to, żeby baton był słony, ale oto, że szczypta soli wydobywa bardziej intensywny smak i podbija wrażenie słodyczy.

Domowe batony proteinowe bez cukru – składniki

Proporcje na 4 batony o masie około 70g

  • 120g odżywki białkowej WPI/WPC (tu Dragonpharm ISOphorm Blueberry Ice Cream)
  • 30g odtłuszczonej mąki kokosowej
  • 30g syropu Vitafiber
  • 20g masła z orzechów makadamia
  • 15g margaryny niskotłuszczowej
  • 30ml wody
  • 40g erytrolu
  • kilka kropli aromatu spożywczego Funky Flavors Sweet Blueberry Muffin
  • szczypta soli

Domowe batony proteinowe bez cukru – przygotowanie

  • Przygotowanie zacznij od przełożenia do jednej miseczki mokrych składników: wody, syropu Vita Fiber, masła makadamia oraz margaryny, możesz też dodać do nich sól i erytrol żeby się lepiej rozpuściły.
  • Podgrzewaj masę impulsami po 20-30 sekund w mikrofalówce po każdej przerwie mieszając, albo na malutkim ogniu w garnuszku cały czas mieszając
  • W osobnej misce połącz ze sobą suche składniki czyli odżywkę białkową oraz mąkę kokosową i kilka kropli aromatu.
  • Zamieszaj dokładnie suche składniki i dodaj do nich gorącą płynną masę
  • Wymieszaj całość najpierw silikonowa packą, a następnie zagnieć rękami, przydadzą się rękawiczki jednorazowe bo masa się klei; początkowo może ci się wydawać że jest za mało wody ale po kilkunastu sekundach składniki dobrze się połączą i konsystencja będzie idealna.
  • Teraz możesz podzielić masę na części i uformować w dowolne kształty, albo rozwałkować na jeden placek i pokroić nożem na kawałki.
  • I gotowe!

Batony przechowuj w temperaturze pokojowej owinięte folią spożywczą, zachowają przyjemną konsystencję przez 3-4 dni, dobre w smaku będą przez czas do dwóch tygodni, ale ponieważ nie zawierają emulgatorów ani regulatorów wilgotności z każdym dniem będą bardziej suche, warto więc przygotować batony małymi partiami tak żeby zawsze mieć pod ręką świeże.

Pełne nagranie od wyłożenia składników na blat do chwycenia w rękę gotowego batona zajmowało 11 minut i tyle potrzeba czasu na przygotowanie 4 batonów. Na potrzeby tego przepisu przygotowaliśmy film w dwóch wersjach. – dłuższy film jest przyspieszony dwukrotnie, wycięliśmy z niego czas oczekiwania na podgrzewanie w mikrofalówce. Krótszy film to wersja minutowa w pigułce.

*************************

Homemade protein bars – it’s really simple

We often show you what twisted flavors of macro protein bars can be prepared in the kitchen from the ingredients that we have at hand. However, we know that some of you find it quite complicated, so today we want to convince you that it is not so and we will show you the simplest recipe for a basic protein bar. In this recipe we use Vitafiber syrup – it is possible to prepare nice protein bars at home without using it, but it guarantees the perfect consistency of balanced sweetness, a natural binder and a source of fiber, and it is used in the best protein bars such as One Bar or Questbar for a reason. . Although similar properties can be achieved using flaxseed, only Vitafiber gives such a good effect and if you like experiments in the kitchen, it is really worth investing in – especially since, contrary to appearances, it is not an expensive ingredient at all!

To prepare 1 homemade protein bar you need 7g-10g of Vitafiber syrup, which translates into a cost of 0,01EUR per bar – this gives enormous savings considering that at the moment the price of a good quality protein bar is at the level of 2-3EUR

The bars of the best quality and in terms of the proportion of macro-nutrients currently cost around 2-3EUR, so making a bar yourself using Vitafiber syrup at home gives you enormous benefits per month, not to mention a year. It is also a lot of fun and the opportunity to create bar flavors that the producers will never decide to release because they lack courage or creativity – both are not a limitation when you move around the four walls of your kitchen.

Homemade protein bars without sugar, gluten and baking – the basic recipe

As a basic recipe, we chose a blueberry muffin bar, which we gave the working name KoxBar Basic Macadamia Blueberry Muffin, but you can prepare any flavor that will play in your soul. These are the advantages of working with homemade protein bars that you can do whatever you want!

We just need a few ingredients:

  • NUT BUTTER – it can be anything, it is important that it matches the taste of the rest of the ingredients; in this recipe we used macadamia butter, if you are not sure if you like this taste, use macadamia butter in sachets, one sachet is enough to prepare 4-6 protein bars, such sachets are offered, among others, by Oh Mega and ButtaNut. Instead of macadamia butter, you can also use almond, cashew, and where they match the taste of more expressive, such as peanut butter, walnut or hazelnut and of course a mixture of different nuts;
  • VITAFIBER SYRUP – can be replaced with honey, agave syrup, linseed kissel or chia; we deal with substitutes in separate regulations
  • MARGARINE, necessarily soft, we use Flora Light reduced fat margarine, you can replace it with clarified butter, plain butter, cocoa butter or or more peanut butter;
  • PROTEIN CONDITIONER – in this basic recipe, we give the proportions adapted to the WPC / WPI whey protein supplement, if you want to use a vegan, collagen or casein protein supplement, you will need to increase the amount of water, because these proteins have greater absorptive properties.
  • DEFATTED COCONUT FLOUR which is a great filler for protein bars due to its high protein and fiber content and has excellent water-absorbing properties; the addition of coconut flour significantly increases the volume of the bar and makes it more filling. Instead of coconut flour, you can use ground oatmeal or almond flour, but in this case you will also need to adjust the amount of liquids, as all these flours have different absorption properties.
  • FLAVORING AND SWEETENERS; if you use an aromatic protein supplement, an addition of aroma or sweetener will not be necessary, but if you like intense and unusual flavors or strong sweetness, it is worth using the aroma and possibly additionally erythritol, which has no calories and additionally increases the volume. In this recipe, we used a conditioner with a neutral taste, so we have a field to show off when it comes to aromas, so we reached for the intense aroma of Funky Flavors Sweet Blueberry Muffin.
  • Remember to add a pinch of salt – the point is not that the bar is salty, but that a pinch of salt brings out a more intense flavor and enhances the impression of sweetness.

Homemade protein bars without sugar – ingredients

Proportions for 4 bars, each about 70g

  • 120g of WPI / WPC protein powder (here Dragonpharm ISOphorm Blueberry Ice Cream)
  • 30g of skimmed coconut flour
  • 30g of Vitafiber syrup
  • 20g macadamia nut butter
  • 15g low fat margarine
  • 30ml of water
  • 40g of erythritol
  • a few drops of the food flavor Funky Flavors Sweet Blueberry Muffin
  • pinch of salt

Homemade protein bars without sugar – preparation

  • Start the preparation by putting into one bowl of wet ingredients: water, Vita Fiber syrup, macadamia butter and margarine, you can also add salt and erythritol to them to dissolve better.
  • Heat the mass by pulses for 20-30 seconds in the microwave, stirring after each break, or over a small fire in a pot, stirring all the time
  • In a separate bowl, combine the dry ingredients, i.e. protein supplement, coconut flour and a few drops of aroma.
  • Mix the dry ingredients thoroughly and add the hot liquid mass to them
  • First mix everything with a silicone trowel, then knead with your hands, disposable gloves will be useful because the mass is sticky; at first you may think that there is not enough water, but after a dozen or so seconds the ingredients will combine well and the consistency will be perfect.
  • Now you can divide the mass into parts and shape it into any shape, or you can roll it out into one cake and cut it into pieces with a knife.
  • And it’s ready!

Store bars at room temperature wrapped in cling film, they will keep a pleasant texture for 3-4 days, they will taste good for up to two weeks, but because they do not contain emulsifiers or moisture regulators, they will be drier every day, so it is worth preparing the bars in small batches. so that you always have fresh on hand.

The full recording from placing the ingredients on the table top to grabbing the finished bar in your hand took 11 minutes and this is how long it takes to prepare 4 bars. For the purposes of this recipe, we have prepared a video in two versions. – the longer film is sped up twice, we cut out the waiting time for heating it in the microwave. The shorter movie is the minute version in a nutshell.

Domowe batony proteinowe, przepis podstawowy, film skrócony 1 minuta (1 MINUTE NUTSHELL FILM)

Domowe batony proteinowe, przepis podstawowy, film pełnoczasowy (FULL TIME TUTORIAL)

4.50 avg. rating (83% score) - 2 votes