Fantastyczna fit pizza proteinowa – 382kcal & 40g białka

0
Fantastyczna fit pizza proteinowa – 382kcal & 40g białka
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Pizza proteinowa bez mięsa, a mimo to ma ponad 40g białka 💪 Z mięsnym dodatkami łatwo by pękła granica 60g białka w porcji – a porcja to cała picka, bo ta ślicznotka choć ma średnicę 30cm – ma tylko 382kcal🤯

Pizza białkowa ma spód z jogurtu i odżywki białkowej. Pizza to zabójca nie jeden diety, cichy węglowodanówo-tłuszczowy weekendowy morderca efektów redukcji skrupulatnie kolekcjonowanych w ciągu tygodnia. Ciężko zjeść jeden trójkąt pizzy, gdy inni zjadają pół całą, albo dwie. Zamiast męczyć się ograniczając posiłek do smętnego trójkąta pizzy wmawiając sobie, że tyle zaspokoi głód, wygraj tą bitwę szykując pickę o średnicy 30cm, której inni mogą ci zazdrościć. Pizza białkowa według tego przepisu ma taką konsystencję jak powinna- kruche brzegi, elastyczny środek.

SKŁADNIKI – SPÓD PIZZY PROTEINOWEJ Z ODŻYWKĄ BIAŁKOWĄ

🍕35g mąki pszennej, orkiszowej (dowolnej glutenowej)
🍕2g gumy ksantanowej, da radę bez

🍕40g jogurtu greckiego, serka homogenizowanego light, skyra albo twarogu (dowolny gęsty nabiał około 11g białka w 100g, kaloryczność około 70kcal/100g)
🍕15g kazeiny bezsmakowej, można zastąpić mąką, ale będzie to miało wpływ na makrosy gotowej pizzy
🍕smak: duża szczypta soli, dużo przypraw, u nas 15g w tym suszone pomidory, słodka papryka, oregano, suszony czosnek
🍕1ł proszku do pieczenia
🍕80ml wody

PRZYGOTOWANIE – JAK ZROBIĆ PIZZĘ PROTEINOWĄ

Składniki zamieszać, ciasto ma lepką i luźną strukturę. Rozwałkować.

🛠 Protip: my wałkujemy w psikniętym sprayem do smażenia PAM od środka rękawie do pieczenia, czysto, szybko i nic się nie klei. Do piekarnika pizza wjeżdża w dolnej części rękawa, górną odcinamy.

Pieczemy 8-9 min w 180C, w tym czasie szykujemy dodatki

DODATKI DO FIT PIZZY

wg gustu, u nas
🍕pieczarki
🍕por, bo cebuli nie było 😂
🍕szpinak
🍕płatki drożdżowe
🍕ser niskotłuszczowy Piórko
🍕passata pomidorowa – u nas 120g, ale to było ciut za dużo
🍕posypka Kernel Season’s Bacon Cheddar do dosmaczenia

Warzywa udusić/ podsmażyć, podpieczony już spód wyjąć z piekarnika, posmarować sosem, rozłożyć dodatki, posypać tartym serem Piórko i płatkami drożdżowymi i wstawić do piekarnika na około 4min aż ser się stopi.

 

5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote