Domowy Krem Kinder Bueno White bez cukru – musisz spróbować!

0
Domowy Krem Kinder Bueno White bez cukru – musisz spróbować!
4.33 avg. rating (82% score) - 3 votes

Półpłynne, kremowe Kinder Bueno bez ani grama cukru, 4 składniki, nieskończenie obłędnie dobry smak. Zero cukru. Zero maltitolu. Zero zagęstników. Masło jest naturalnie lejące, kremowo białe i bezgranicznie dobre.

Jeśli mowa o kremie kinderowym to oczywiście nasuwa się porównanie do AllNutrition NUTLOVE Crispy Hazelnut, smak rzecz gustu, choć naszym zdaniem Nutlove nie ma do naszej wersji kremu podjazdu (przekonajcie się sami), ale liczby mówią same za siebie:

  • nasz krem ma o 15% mniej kalorii
  • nasz krem w połowie składa się z orzechów laskowych, w kremie Nutlove jest ich skromne 10%
  • używamy masła kakaowego zamiast tłuszczu shea
  • nie używamy maltitolu!


Do tego kremu robiliśmy 3 podejścia, dopiero czwarte okazało się udane, ale możecie śmiało uczyć się na naszych błędach:

  1. Za pierwszym razem chcieliśmy odchudzić krem używając mąki z orzechów laskowych zamiast pełnotłustych orzechów – okazało się, że mąka laskowa w kremie się nie sprawdza, nie dała dość mocnego smaku (ale jeszcze będziemy z niej korzystać używając tego kremu w innych przepisach, szczegóły na dniach!)
  2. Chcąc uzyskać głęboki smak za drugim razem uprażyliśmy orzechy. Uzyskaliśmy smak z kategorii rich roast. Dobry, ale to nie to.
  3. Za trzecim razem rozrzedziliśmy krem mlekiem, bo wydawało się nam, że to jedyna opcja, aby krem był lejący. Pudło, wyszedł bez smaku a tłuszcz rozwarstwiał się od oleju.
  4. Za czwartym to było to i właśnie ten przepis wam prezentujemy!

DOMOWY KREM KINDER BUENO WHITE BEZ CUKRU – SKŁADNIKI

Składniki na 600g kremu

Zmiel orzechy, nie musisz mielić na wysokiej mocy, ale mielenie musi trwać długo, około 15 minut, dopiero po 5-7 minutach od rozpoczęcia mielenia pojawia się płynna konsystencja – uważaj, żeby nie spalić blendera, możesz mielić orzechy partiami, co jakiś czas wyłączaj blender żeby ostygł. Odpowiednio długi czas mielenia to klucz do zapachu i cudownej konsystencji.

Do zmielonych orzechów dodaj roztopione w mikrofalówce masło kakaowe i pozostałe składniki, blenduj kolejne 10 minut, także na raty. Dobrze zmielone masło orzechowe nie będzie się rozwarstwiać, zachowa na stałe półpłynną konsystencję.

To tyle – poza cierpliwością nie są tu potrzebne żadne umiejętności. Jaki macie pomysł na wykorzystanie takiego kremu? My już szykujemy dla was kolejne przepisy z jego użyciem!

Wartości odżywcze 100g kremu: 464kcal * Białko 14g *Węglowodany 14g (cukry 2g) * Tłuszcze 39g * Błonnik 5g

Post Scriptum

Pytaliście jak zagęścić ten krem zdecydowanie odradzamy zagęstniki, bo zabierają smak. Ale mamy dobrą wiadomość – wystarczy wstawić go na godzinę do lodówki, po całej nocy spędzonej w lodówce jest twardy jak masło!

4.33 avg. rating (82% score) - 3 votes