Wielka Micha i dwa sekretne triki! 45g białka & 356kcal wypełnione solonym masłem orzechowym, sezonowymi owocami i mnóstwem mocnego chrupnięcia. Przepis banalny, szybki, prosty, fenomenalnie efektowny, dzielimy się w nim z wami dwoma patentami, które wynoszą konsystencję na inny poziom przyjemności.
Do takiej michy użyliśmy:
- 20g PB2 albo innego masła orzechowego w proszku
- 1 miarka odżywki białkowej w pasującym smaku, fajnie, gdyby była z kazeiną, bo to zwiększy gęstość i kremowość, ale WPC też da radę – użyliśmy odżywki Trutein Peanut Butter Marshmallow Cookie
- erytrol mielony na puder, wg uznania – kryształ będzie chrzęścił w zębach, warto poświęcić 30 sekund na zmielenie
- kilka kropli aromatu słonego karmelu Funky Flavors Sweet Salted Caramel
- duuuuża garść owoców – dowolne, tu maliny, jeżyny i borówki
- TRIK1 – jeśli zwykle rozrabiasz PB2 z wodą lub mlekiem, spróbuj zrobić z białkiem jaja (sparzone albo gotowe z butelki jak na filmie) – na 55g proszku (PB2 + odżywka) potrzeba 50g-60g białka, ilość zależy od rodzaju odżywki, więc warto dodać na dwa razy. Białko jaja sprawia, że masa orzechowa jest kremowa i jedwabista jak 'prawdziwe’ tłuste masło orzechowe. No i wpada dodatkowych kilka gramów białka 😉 Spróbuj raz, a zobaczysz, że nie wrócisz już do PB2 z wodą!
- TRIK2 – najczęściej do posypywania jednoporcjówek używa się kruszonych wafli ryżowych – nikt tego głośno nie powie, ale one potwornie szybko rozmiękają, więc jeśli lubisz naprawdę mocne chrupnięcie, zamiast ryżaków użyj grubego pieczywa chrupkiego, polecamy Wasa Sport albo Wasa Rounds, są mocno chrupiące nawet w połączeniu z owocami i jogurtem!
Na koniec całość polaliśmy jeszcze syropem klonowym zero – można użyć dowolnego. Yum!