Kochasz pistacje i krem pistacjowy? Zapisz ten przepis!
Obłędnie dobry biszkoptowy, jednocześnie wilgotny i puszysty omlet proteinowy z mnóstwem truskawek i z niskokalorycznym kremem pistacjowym. Ten krem pistacjowy w wersji light i mąka pistacjowa z której jest zrobiony to nasze odkrycie tygodnia, znika wyjadany łyżkami w ciągu kilku godzin.
Jeśli nie wiesz czy lubisz krem pistacjowy, to znaczy, że nigdy dotąd go nie jadł_ś. Zanim ktoś napisze: wolę sobie zjeść łyżkę czystego masła pistacjowego niż taki krem, uprzedzamy: tradycyjny włoski krem z pistacji to owszem połączenie pistacji z białą czekoladą, ale smakowo nie ma to nic wspólnego ze smakiem samych pistacji, lodów pistacjowych czy masła pistacjowego. To jest poezja smaku – i choć kochamy krem pistacjowy całym sercem, to niestety chlipiemy nad jego kalorycznością, bo 600kcal/100g to jest naprawdę turbo trudne do upchnięcia w dzienne makro, szczególnie na redukcji. Tymczasem okazuje się, że wykorzystując odtłuszczoną mąkę pistacjową można odtworzyć ten smak oszczędzając 80% kcal i nie tracąc ani grama smaku!
BISZKOPTOWY OMLET BIAŁKOWY
- 1 jajko
- 55g białek jaj (albo dodatkowe jajko)
- 10g mąki kokosowej, pszennej albo łubinowej
- 35g odżywki białkowej WPC
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie słodzidło lub aromat, u nas 2 łyżki erytrolu
- 110ml gazowanej wody (może być zwykła, gaz to dodatkowy spulchniacz i daje omletowi puszystość)
Składniki zamieszać krótko widelcem na jednolitą masę, wylać na dobrze rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię (nasza ma średnicę 28cm), nakryć pokrywką i od razu zmniejszyć grzanie do około 60% mocy.
Przewrócić omlet na drugą stronę po około 5 minutach, zostawić na patelni bez pokrywki, wyłączyć grzanie.
LEKKI KREM PISTACJOWY
- 15g odtłuszczonej mąki pistacjowej
- kilka kropli aromatu białej czekolady Funky Flavors Sweet White Chocolate
- 10g mleka w proszku albo waniliowej odżywki białkowej
- opcjonalnie słodzidło
- płyn – mleko albo mleko migdałowe, ok 30ml do uzyskania konsystencji
Omlet przełożyć truskawkami (podane makro uwzględnia 450g truskawek), polać sosem pistacjowym i posypać kruszonymi pistacjami.