KoxBar Lemon Custard Raspberry Flipster to być może jeden z najpyszniejszych domowych batonów proteinowych, jakie udało się nam zmajstrować. W smaku słodki, trochę kwaśny, bardzo mambowaty. Puchaty, a jednocześnie kremowy malinowy mus przełamuje kwaśny smak cytrynowego kremu budyniowego, a całość zamyka biała czekolada proteinowa obsypana kawałkami malin. Bajecznie dobry.
Bez cukru. Bez glutenu. Bez maltitolu, daktyli, płatków owsianych i wszystkiego tego, co zbędne. Pełen niebiańskiego smaku i totalnie w zasięgu ręki, możesz go zrobić w swojej własnej kuchni.
MALINOWO-CYTRYNOWY DOMOWY BATON BIAŁKOWY
Proporcje na 4 batony
- 80g malinowej odżywki białkowej
- 55g syropu Vitafiber
- 12g margaryny niskotłuszczowej
- 15g pasty kokosowej z erytrolem
- 30g erytrolu
- 30ml wody
Dodatkowo:
- 60g proteinowego puddingu waniliowego Ehrmann
- kilka kropli aromatu tarty cytrynowej Funky Flavors Sweet Lemon Curd Tart
- 80g białej czekolady bez cukru wg tego przepisu
- liofilizowane maliny do posypania
Podgrzewamy krótko mokre składniki masy batonowej w mikorfalówce, impulsami po 20 sekund do połączenia składników.
Łączymy mokre i suche składniki masy, dzielimy masę na 4 równe porcje i zostawiamy do zastygnięcia. Na zastygłej masie batonowej układamy po porcji budyniu waniliowego z aromatem cytrynowym, całość oblewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i szybko zanim zastygnie oprószamy pokruszonymi liofilizowanymi malinami.