Jeśli masz zrobić jakiegoś proteinowego batona w domu, niech to będzie ten i żaden inny. Z góry przepraszamy, ale jak raz go ugryziesz, to wzgardzisz marketową wersją, więc zrób od razu na zapas. Przepisów na domowego Snickersa proteinowego jest w internecie mnóstwo – ale ten jest najlepszy! Dlaczego? Po pierwsze nie ma w nim daktyli – wiecie, że jesteśmy wyczuleni na maskowanie cukru pod pozorem nie-cukru, dlatego u nas nie znajdziesz daktylowego karmelu! Dwa – to jest baton białkowy – ma 20g białka, po mniej nie warto się schylać 😉 No i smak – jest po prostu genialny, to zasługa dodatku pełnotłustego masła orzechowego, aromatu snikersowego Funky oraz kremu Locco.
SKŁADNIKI NA DOMOWEGO SNICKERSA BEZ CUKRU
5 batonów
- 40g masła orzechowego w proszku – czyste jak Body Genius albo PB2 – mogą być mielone płatki owsiane, ale zmieni się smak i makro
- 40g odżywki białkowej – daliśmy waniliową, orzechowe odżywki rzadko mają dobry smak, taka prawda
- 40g erytrolu
- solidna szczypta soli
- 65g masła orzechowego
- mleko dla konsystencji (ok 30ml, nie ma na filmie)
- kilka kropli aromatu Funky Flavors Snacker Nutter – oczywiście, że da radę bez, ale robi mega robotę
Dodatki:
- krem krówkowy bez cukru Locco – może być kajmak, zmieni się makro
- orzeszki ziemne siekane (28g, dodatkowo uprażyliśmy krótko na patelni, to bardzo podkręca zapach)
- plus czekolada do polewy – bez cukru,
Składniki zagnieść rękami/widelcem na jednolitą masę, dodawać małymi porcjami mleko do uzyskania konsystencji plasteliny. Masą wylepić foremkę, z wierzchu rozsmarować 100g kremu krówkowego bez cukru Locco, posypać orzeszkami, zmrozić około 30 minut.
Pokroić na batony, zanurzać w roztopionej czekoladzie – może być gotowa czekolada bez cukru, my użyliśmy swojej proteinowej, przepis w wyróżnionych relacjach. Nadmiar czekolady zebrać ostrym nożem, wstawić batony do lodówki do zastygnięcia na 10 minut. Jeść mrucząc z zachwytu.