Tylko 68kcal w kawałku! Turbo pyszny, mega jesienny serniczek proteinowy bombarduje kolorami i smakami.
Pierwszy dzień jesieni witamy symbolicznie dyniowym Sernikiem Feniksa – proteinowy sernik pełen rozgrzewającej dyni, frużeliny śliwkowej i kisielu borówkowego. Każdy z tych składników – pieczoną dynię, śliwki i borówkowy kisiel przygotowaliśmy w większych ilościach i w kolejnych dniach pokażemy wam jak je wykorzystać w innych przepisach, jutro zapraszamy na wpis o tym jaka dynia jest najlepsza na ciasta i serniki, jak ją upiec i jak precyzyjnie policzyć kaloryczność.
SKŁADNIKI NA PROTEINOWY SERNIK DYNIOWY
- 240g upieczonej, mięsistej dyni albo puree dyniowego z puszki
- 30g odżywki, tutaj Trutein Cinnabun, może być inny smak albo 12g budyniu w proszku bez cukru
- 2 jajka
- 360g serka proteinowego (tu Maluta, może być kwarg, skyr)
- opcjonalnie erytrol & aromat, tu Funky Flavors Sweet Pumpkin Pie
Składniki zblendować na jednolitą masę, wlać do formu. Z wierzchu zrobić zygzaki z frużeliny, dżemu, albo posypać świeżymi owocami.
Jak zrobić frużelinę śliwkową?
Śliwki pokroić, zasypać erytrolem, podlać sokiem z cytryny lub kwaksiem cytrynowym dla koloru, podgrzewać na patelni na małym ogniu aż się rozpadną a masa zgęstnieje. Gdyby były za rzadkie pod koniec dodać łyżeczkę (nie więcej) mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimnej wody.
Kisiel borówkowy albo żurawinowy robimy dokładnie tak samo 🙂
Prawda, że proste?
Pieczemy 35min w 170C góra-dół z termoobiegiem