Babeczki pistacjowo-malinowe bez cukru z białej czekolady proteinowej

0
Babeczki pistacjowo-malinowe bez cukru z białej czekolady proteinowej
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Babeczki z białej proteinowej czekolady wypełnione kremem pistacjowym, galaretką malinową, obsypane drobinkami pistacjowej granoli, a to wszystko bez ani grama cukru. Takie Reese’s to byłby hit!

Nasza babeczka to w zasadzie baba, bo waży 80g – jest więc 3 razy większa niż standardowe Reese’s Cups i CAŁA ma 191kcal, 12g białka i 9g węgli. Proporcjami nadzienia i czekolady można swobodnie żonglować, więc traktuj ilości podane w przepisie jako luźne wskazówki, zrobiliśmy z tego 6 takich babeczek.

MASA MALINOWA BEZ CUKRU

  • 5g nasion chia lub siemienia lnianego (da radę bez)
  • 180g malin (mogą być mrożone)
  • 30g erytrolu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3g pektyn (może być żelatyna, agar, ksantan – tylko zmieni się temperatura przygotowania)

Wszystkie składniki poza pektynami i erytrolem wrzucić do garnuszka i gotować na malutkim ogniu aż masa odparuje (<10min), na koniec wrzucić erytrol zmieszany (!) z pektynami, zagotować, odstawić do wystudzenia i zgęstnienia

MASA PISTACJOWA BEZ CUKRU

Składniki zamieszać na gęstą pastę.

Stopić białą czekoladę bez cukru – ok 30g na miseczkę, może być gotowa kupna, my użyliśmy swojej proteinowej czekolady wg proporcji takich jak np. w czekoladzie matcha kilka postów wcześniej. Wylać spód foremki czekoladą, odstawić do zastygnięcia. Na dno nałożyć pastę pistacjową, na to mus malinowy (musi być już zimny!), wierzch zalać resztą białej czekolady i zanim stężeje posypać kruszonymi pistacjami.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes