Sernik proteinowy a la speculoos bez cukru 240kcal & 20g białka

0
Sernik proteinowy a la speculoos bez cukru 240kcal & 20g białka
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Wybitny smak i genialne makro – masz naszą gwarancję, że NIKT się nie zorientuje, że ten serniczek jest fit! Ten wypasisty speculosowy sernik smakuje jakby był pełen tłuszczu – a tymczasem jeden kawałek ma tylko 240kcal i aż 20g białka – czyli cały kawał ciacha (1/8, blacha 24cm) ma takie makro, jak sześćdziesieciogramowy batonik proteinowy!

Sekretem smaku tego sernika jest kilka sprytnych podmianek składników, które sprawiają, że wciąż smakuje jak 'zwykły’ deser, ale ma wyraźniej mniej kalorii, zero dodanego cukru, mało tłuszczu i porządną ilość sycącego białka.

SKŁADNIKI – KRUCHY SPÓD

  • 180g herbatników – tu ciastka speculoos bez cukru
  • 65g margaryny niskotłuszczwoej Benita – to nasz pierwszy wypiek z nią, sprawdziła się świetnie, spód smakuje jak maślany a ma 4 razy mniej kcal niż masło
  • opcjonalnie do smaku aromat drożdżówki cynamonowej lub cynamon

Składniki zmielić, masą wylepić dno formy, gdyby się lepiła zwilżyć dłonie

SKŁADNIKI – MASA SERNIKOWA

  • 0,5kg chudego serka homogenizowanego (tu Milsani)
  • 2 serki wiejskie ricotta Almette
  • 2 spore jajka
  • do smaku erytrol
  • kilka kropli aromatu syropu klonowego Funky Flavors Sweet Maple Pancake (może też być waniliowy, sernikowy biszkoptowy)
  • 50g odżywki (to Hokkaido MyPortein, może być waniliowa, można zastąpić 20g proszku budyniowego)

Serki zblendować, zmieszać z resztą składników packą (nie miksować).

Pieć 50minut w 170C, wystudzić w uchylonym piekarniku

Gotowy sernik ozdobić kremem (Locco Speculoos, genialnie się sprawdził) i obsypać resztą kruszonych herbatników

Podane makrosy uwzględniają wszystkie dodatki, łącznie z kremem i posypką ciasteczkową

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes