Białko serwatkowe pozyskiwane z mleka krowiego jest jednym z najlepszych białek zawierających wszystkie kluczowe dla człowieka aminokwasy. Serwatka białkowa jest bardzo dobrym źródłem aminokwasów rozgałęzionych, między innymi takich jak walina, izoleucyna, leucyna, które są bardzo ważne podczas treningów. W sprzedaży znajdziemy białko serwatkowe w kilku formach – jedną z najbardziej popularnych jest WPI, czyli izolat białka serwatkowego.
Jak działa izolat białka serwatkowego – WPI?
Białko serwatkowe w formie izolatu produkowane jest w procesie mikrofiltracji przepływu krzyżowego. To proces przebiegający w niskich temperaturach, co zmniejsza ryzyko rozpadu aktywnych, wartościowych składników.
Izolat białka serwatkowego charakteryzuje się bardzo dobrą przyswajalnością oraz optymalnym profilem aminokwasowym. Zawartość czystego białka to od około 85% do 90% w zależności od producenta. Oprócz zawartości BCAA zawiera też dużo glutaminy oraz cysteiny, co powoduje, że sprawdza się on bardzo dobrze w trakcie treningów. Zawiera niewielkie ilości cukrów – węglowodanów oraz tłuszczów, jednak posiada ich więcej niż hydrolizat.
Produkt ten jest chętnie wybierany przez sportowców, ponieważ zapewnia bardzo dobre działania anaboliczne i antykataboliczne. Oznacza to, że wspiera budowę tkanki mięśniowej podczas treningów, a przy tym zapobiega rozpadowi tej tkanki.
Właściwości izolatu białka serwatkowego – WPI:
-
wyróżnia się bardzo dobrą wchłanialnością oraz lekkostrawnością
-
ma krótki czas trawienia, dlatego aminokwasy szybko dostają się do krwiobiegu
-
posiada zawartość białka do 95%
-
dobre działanie anaboliczne i antykataboliczne
Sposób użycia izolatu białka serwatkowego – WPI
Izolat białka serwatkowego oferowany jest w formie odżywek białkowych zawierających pełnowartościowe aminokwasy. Dawkowanie należy przeprowadzić zgodnie z zaleceniem producenta. Zwykle stosuje się od 25 do 35 g produktu do rozpuszczenia w wodzie, aby przygotować shake. Białko to możemy stosować zarówno przed treningami, jak i po treningach. W przypadku dni nietreningowych także możemy stosować izolat białka serwatkowego, najlepiej rano.