Lucerna (Medicago L.) jest rodzajem roślin zaliczanych do bobowatych. Lucerna znana jest na kontynentach azjatyckim, europejskim oraz afrykańskim. Posiada ponad 100 różnych gatunków jednorocznych, dwuletnich oraz bylin. Wybrane z nich są wartościowymi roślinami pastewnymi, które wykorzystywane są do produkcji pasz, siana, kiszonki. Jest również używana w medycynie ludowej ze względu na zawartość licznych składników odżywczych, witamin i minerałów.
Jak działa lucerna?
W liściach lucerny znajdują się duże ilości witamin takich jak A, C, D, E, P i K oraz witaminy z grupy B, ponadto minerały takie jak potas, żelazo, cynk, wapń oraz fosfor. Liście te zawierają też dużo chlorofilu, który w organizmie człowieka posiada właściwości odtruwające, wspomagające trawienie, wspomaga odporność, dodaje siły. Badania wykazały, że lucerna pomaga w podnoszeniu poziomu hemoglobiny we krwi. Działa moczopędnie i poprawia funkcjonowanie układu krążenia.
Ponadto lucerna zawiera dużo białka, w tym histony, l-lizynę, l-argininę, kwas asparaginowy i glutaminowy, co powoduje, że może być ona też dobrym dodatkiem dla sportowców.
Wobec tego liście lucerny mogą być wartościowym uzupełnieniem diety, która będzie wspomagała zdrowie. Polecana jest ona dla osób z anemią, diabetyków, wspomaga działanie układu pokarmowego, w szczególności w przypadku wzdęć i wrzodów. Także może być pomocna w przypadku zaburzeń pęcherza moczowego i pomaga osobom z wysokim poziomem cholesterolu we krwi.
Właściwości lucerny:
-
posiada wiele wartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów
-
wspomaga działanie układów pokarmowego, krwionośnego oraz moczowego
-
posiada właściwości bakteriobójcze
-
pomaga osobom z anemią
Sposób użycia lucerny
Lucernę możemy zbierać samodzielnie w różnych punktach, ale również możemy zakupić ją jako suszoną lub w formie suplementów diety w kapsułkach. Możemy również kupować kiełki lucerny lub uprawiać je samodzielnie. Gdy chcemy spożywać ziele w formie naparu, parzymy około 5-10 g. Możemy stosować także ekstrakty alkoholowe.