Kojarzycie te cukieraski? To amerykańskie halloweenowe hiciory, przez wielu uwielbiane i uważane za esencję tego dnia. Jeśli ich nie znacie, ciekawi jesteśmy jak wyobrażacie sobie ich smak i konsystencję? Dla nas była to nowość i każdy spodziewał się innego smaku, rozbieżność była spora:
- piankowe, miękkie jak marshmallow
- landrynki
- żelki
Okazuje się, że cukierki przypominają mocno kruchą krówkę, w smaku są słodsze niż cukier z niewielką dozą smaku mleka. Czy smaczne? Co kto lubi. Ale efektowne – i to właśnie te kolorowe maluchy stanowią inspirację dla dzisiejszego placka dyniowego.
Składniki na halloweenowe ciasto dyniowe bez cukru
1 porcja
223kcal, B24, W26, T5
- 10g płatków owsianych
- 100g puree z dyni
- 1 gotowana marchewka
- 15g odżywki białkowej
- pół jajka (może być całe)
- 85g jogurtu naturalnego (tu Bakoma 0%, może być dowolny nabiał)
- słodzidło wg gustu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki poza marchewką zblendować, podzielić masę na pół, do jednej połowy wmiksować gotowaną marchewkę (dla koloru), masy wlać do naczynka mieszając i piec 25min w 170C.