Halloweenowe ciasto dyniowe bez cukru a la Candy Corn 23g białka & 224kcal

0
Halloweenowe ciasto dyniowe bez cukru a la Candy Corn 23g białka & 224kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Kojarzycie te cukieraski? To amerykańskie halloweenowe hiciory, przez wielu uwielbiane i uważane za esencję tego dnia. Jeśli ich nie znacie, ciekawi jesteśmy jak wyobrażacie sobie ich smak i konsystencję? Dla nas była to nowość i każdy spodziewał się innego smaku, rozbieżność była spora:

  • piankowe, miękkie jak marshmallow
  • landrynki
  • żelki

Okazuje się, że cukierki przypominają mocno kruchą krówkę, w smaku są słodsze niż cukier z niewielką dozą smaku mleka. Czy smaczne? Co kto lubi. Ale efektowne – i to właśnie te kolorowe maluchy stanowią inspirację dla dzisiejszego placka dyniowego.

Składniki na halloweenowe ciasto dyniowe bez cukru

1 porcja

223kcal, B24, W26, T5

  • 10g płatków owsianych
  • 100g puree z dyni
  • 1 gotowana marchewka
  • 15g odżywki białkowej
  • pół jajka (może być całe)
  • 85g jogurtu naturalnego (tu Bakoma 0%, może być dowolny nabiał)
  • słodzidło wg gustu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki poza marchewką zblendować, podzielić masę na pół, do jednej połowy wmiksować gotowaną marchewkę (dla koloru), masy wlać do naczynka mieszając i piec 25min w 170C.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes