Pędy jęczmienia

0
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Pędy jęczmienia są obecnie nowym superfood – posiadają szereg wartościowych składników odżywczych, wspomagają oczyszczanie i odchudzanie. Aby korzystać z dobroczynnych właściwości młodego jęczmienia, nie musimy go jednak uprawiać. Wystarczy tylko zakupienie odpowiedniego wyciągu w kapsułkach albo w proszku, który można dodawać do koktajlów, jogurtów i innych dań. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom pędy jęczmienia mogą stać się bardzo skutecznym, naturalnym suplementem diety.

Jak działają pędy jęczmienia?

W pędach jęczmienia znajduje się przede wszystkim duża ilość chlorofilu – to on odpowiada za ich soczyście zielony kolor. Pomaga w przypadku anemii, ponieważ wspomaga produkcję hemoglobiny, dezynfekuje, wyzwala energię, przyspiesza gojenie się ran oraz poprawia działanie układu pokarmowego i zapobiega stanom zapalnym.

Pędy jęczmienia są też dobrym źródłem żelaza, a także takich witamin jak B1, B2, B3, B6, witamin C oraz E. Zawierają cenny selen, potas, wapń, magnez, kwas foliowy, cynk, krzem i beta-karoten. Zawierają również błonnik, który wspomaga trawienie oraz wspomaga proces odchudzania. Cholina w młodym jęczmieniu poprawia z kolei pracę układu nerwowego.

Dodatkowym atutem młodych pędów jęczmienia jest łatwa przyswajalność znajdujących się w nich składników.

Właściwości pędów jęczmienia:

  • wspomaga działanie układu pokarmowego

  • poprawia pracę wątroby

  • wzmacnia układ naczyniowy

  • obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi

  • wspomaga procesy odchudzania

  • przyspiesza metabolizm

  • ma działanie detoksykacyjne

  • podnosi poziom odporności

  • poprawia kondycję cery

  • reguluje poziom cukru we krwi

  • działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne

  • właściwości przeciwzapalne

Sposób użycia pędów jęczmienia

W sprzedaży znajdziemy młode pędy jęczmienia w postaci sproszkowanej oraz kapsułek z proszkiem. Proszek produkowany jest z młodego jęczmienia poddanego procesowi suszenia. Samodzielne spożywanie młodych pędów jęczmienia nie odpowiada każdemu, dlatego najlepiej dodawać je do innych produktów, które zamaskują ich smak.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes