Pędy jęczmienia są obecnie nowym superfood – posiadają szereg wartościowych składników odżywczych, wspomagają oczyszczanie i odchudzanie. Aby korzystać z dobroczynnych właściwości młodego jęczmienia, nie musimy go jednak uprawiać. Wystarczy tylko zakupienie odpowiedniego wyciągu w kapsułkach albo w proszku, który można dodawać do koktajlów, jogurtów i innych dań. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom pędy jęczmienia mogą stać się bardzo skutecznym, naturalnym suplementem diety.
Jak działają pędy jęczmienia?
W pędach jęczmienia znajduje się przede wszystkim duża ilość chlorofilu – to on odpowiada za ich soczyście zielony kolor. Pomaga w przypadku anemii, ponieważ wspomaga produkcję hemoglobiny, dezynfekuje, wyzwala energię, przyspiesza gojenie się ran oraz poprawia działanie układu pokarmowego i zapobiega stanom zapalnym.
Pędy jęczmienia są też dobrym źródłem żelaza, a także takich witamin jak B1, B2, B3, B6, witamin C oraz E. Zawierają cenny selen, potas, wapń, magnez, kwas foliowy, cynk, krzem i beta-karoten. Zawierają również błonnik, który wspomaga trawienie oraz wspomaga proces odchudzania. Cholina w młodym jęczmieniu poprawia z kolei pracę układu nerwowego.
Dodatkowym atutem młodych pędów jęczmienia jest łatwa przyswajalność znajdujących się w nich składników.
Właściwości pędów jęczmienia:
-
wspomaga działanie układu pokarmowego
-
poprawia pracę wątroby
-
wzmacnia układ naczyniowy
-
obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi
-
wspomaga procesy odchudzania
-
przyspiesza metabolizm
-
ma działanie detoksykacyjne
-
podnosi poziom odporności
-
poprawia kondycję cery
-
reguluje poziom cukru we krwi
-
działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne
-
właściwości przeciwzapalne
Sposób użycia pędów jęczmienia
W sprzedaży znajdziemy młode pędy jęczmienia w postaci sproszkowanej oraz kapsułek z proszkiem. Proszek produkowany jest z młodego jęczmienia poddanego procesowi suszenia. Samodzielne spożywanie młodych pędów jęczmienia nie odpowiada każdemu, dlatego najlepiej dodawać je do innych produktów, które zamaskują ich smak.