Statystyczny Polak je tylko 1,5kg orzechów rocznie. To bardzo skromny rezultat, dlatego bardzo dobrze że od jakiegoś czasu prym wiodą masła z ich udziałem. Niestety te które możemy zakupić w sklepie nie zawsze przypomina to, co jest napisane na opakowaniu. Dodatek cukru oraz tłuszczu słonecznikowego czyni ten produktu orzechowo podobnym. Przemawiają za tym względy ekonomiczne i smakowe, ale my się nie zrażamy i zachęcamy do prób kulinarnych sporządzenia masła orzechowego własnoręcznie w domu!
Dlaczego warto zrobić masło orzechowe?
- Domowe masło orzechowe zawiera praktycznie same orzechy. To czy dodamy do niego cukier lub sól, zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań. Dodatkową zaletą jest to, że możesz robić dowolne mieszanki orzechowe – nie jesteś zdany na monotonne, fistaszkowe masła (Z jakich orzechów można zrobić masło orzechowe?),
- Domowa produkcja masła orzechowego wymaga tylko jednego urządzenia: mocnego blendera,
- Przygotowanie masła orzechowego jest maksymalnie proste i szybkie,
- Domowe masło orzechowe bardzo dobrze się przechowuje (pamiętaj aby masło orzechowe trzymać w zamkniętym słoiku!),
- Sam decydujesz o konsystencji masła orzechowego: lubisz kawałki orzechów? Blenduj krócej. Lubisz smoothie? Blenduj dłużej ale z przerwami aby blender się nie zagrzał,
- Domowe masło orzechowe jest tańsze niż takie kupione w sklepie. Do tego masz 100% pewności co jest w środku.
Smacznego!
[…] Dlaczego warto zrobić domowe masło orzechowe? […]
[…] Dlaczego warto zrobić domowe masło orzechowe? […]
[…] Dlaczego warto zrobić domowe masło orzechowe? […]
[…] Dlaczego warto zrobić domowe masło orzechowe? […]