Masło orzechowe przepis

0
Masło orzechowe przepis
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Masło orzechowe przepis ? Czego potrzebujesz:

  • 2 kubki orzechów arachidowych
  • sól
  • 1-2 łyżki stołowe oleju  z orzeszków ziemnych lub innego (opcjonalnie)
  • miód lub inny środek słodzący (opcjonalnie)

dodatki:

  • 1-2 łyżki kakao w proszku,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu lub innej przyprawy,
  • garść kawałków czekolady,
  • wanilia.

Potrzebny sprzęt:

  • papier do pieczenia
  • robot kuchenny lub blender
  • pojemnik z pokrywką
  1.  Opcjonalnie podpraż orzeszki ziemne: Rozgrzej piekarnik do 170° C i opiekaj orzeszki ziemne na blasze do pieczenia, aż zrobią się lekko złociste i błyszczące (około 10 minut). Możesz pominąć ten krok, jeśli wolisz surowe masło orzechowe lub jeśli używasz wstępnie prażonych orzechów (prażenie nadaje masłu głębszego smaku).
  2. Przenieś orzeszki ziemne do robota lub blendera. Blenduj pulsując, aby urządzenie się nie przegrzało. W pewnym momencie z rozdrobionych orzechów zacznie robić się kremowa masa. Zatrzymuj blender i zeskrobuj masło ze ścianek do środka.
    → W przypadku jeśli lubisz masło orzechowe z kawałkami orzechów – odłóż na bok 1/2 szklanki posiekanych orzechów.
  3. Dodaj sól, olej, słodzik i inne dodatki na wierzchu masła orzechowego.
  4. Kontynuuj blendowanie masła, aż stanie się całkowicie gładkie.  Jeśli odłożyłeś trochę orzechów na masło orzechowe typu „crunchy”, dodaj je teraz i kilka razy włącz blender aby się lekko pokruszyły.
  5. Przenieś masło orzechowe do pojemnika, mocno zakręć i wstaw do lodówki. Masło orzechowe przechowuj w lodówce przez kilka tygodni.

Przydatne artykuły:

Dlaczego warto zrobić domowe masło orzechowe?

Dlaczego warto zrobić domowe masło orzechowe?

Jak wybrać najlepsze masło orzechowe?

Które orzechy są najzdrowsze?

 

 

5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote