Masło orzechowe przepis ? Czego potrzebujesz:
- 2 kubki orzechów arachidowych
- sól
- 1-2 łyżki stołowe oleju z orzeszków ziemnych lub innego (opcjonalnie)
- miód lub inny środek słodzący (opcjonalnie)
dodatki:
- 1-2 łyżki kakao w proszku,
- 1/2 łyżeczki cynamonu lub innej przyprawy,
- garść kawałków czekolady,
- wanilia.
Potrzebny sprzęt:
- papier do pieczenia
- robot kuchenny lub blender
- pojemnik z pokrywką
- Opcjonalnie podpraż orzeszki ziemne: Rozgrzej piekarnik do 170° C i opiekaj orzeszki ziemne na blasze do pieczenia, aż zrobią się lekko złociste i błyszczące (około 10 minut). Możesz pominąć ten krok, jeśli wolisz surowe masło orzechowe lub jeśli używasz wstępnie prażonych orzechów (prażenie nadaje masłu głębszego smaku).
- Przenieś orzeszki ziemne do robota lub blendera. Blenduj pulsując, aby urządzenie się nie przegrzało. W pewnym momencie z rozdrobionych orzechów zacznie robić się kremowa masa. Zatrzymuj blender i zeskrobuj masło ze ścianek do środka.
→ W przypadku jeśli lubisz masło orzechowe z kawałkami orzechów – odłóż na bok 1/2 szklanki posiekanych orzechów. - Dodaj sól, olej, słodzik i inne dodatki na wierzchu masła orzechowego.
- Kontynuuj blendowanie masła, aż stanie się całkowicie gładkie. Jeśli odłożyłeś trochę orzechów na masło orzechowe typu „crunchy”, dodaj je teraz i kilka razy włącz blender aby się lekko pokruszyły.
- Przenieś masło orzechowe do pojemnika, mocno zakręć i wstaw do lodówki. Masło orzechowe przechowuj w lodówce przez kilka tygodni.
Przydatne artykuły:
Dlaczego warto zrobić domowe masło orzechowe?
Dlaczego warto zrobić domowe masło orzechowe?
Jak wybrać najlepsze masło orzechowe?