Bezglutenowe ciacha z malinami, macadamia i białą czekoladą

0
Bezglutenowe ciacha z malinami, macadamia i białą czekoladą
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Są połączenia smaków tak doskonałe, że nie wymagają już żadnych dodatków – to kwestia subiektywna rzecz jasna; dla mnie do takich bezbłędnych par należy połączenie malin i białej czekolady oraz malin i orzechów makadamia. A jeśli jest szansa na trzypak tych smaków, to biorę w ciemno każdą ilość i nie pytam o cenę 😉 Kilka dni temu dorwałam świeżutkie tureckie orzechy makadamia i od tego czasu kombinuję z przepisami, w których mogłabym się nacieszyć ich wyjątkowym smakiem – dziś dzielę się z wami jednym z nich.

Ciastka są miękkie i nie przesadnie słodkie, mocno czuć kwaskowate maliny – ale od tego jest biała czekolada na wierzchu, żeby swoją słodyczą zrównoważyć balans smaków. Podobną funkcję pełnią orzechy makadamia, które posiekałam dość niedbale w duże kawałki, dzięki czemu chrupią i ładnie kontrastują z miękkim ciastkiem.

Przyznam szczerze, że o ile smak spełnił wszystkie moje oczekiwania, o tyle wygląd nie do końca – liczyłam na jasne ciastko z kawałkami różowych malin i widocznymi kawałkami białych orzechów, tymczasem maliny pomimo moich starań delikatnego połączenia ich z ciastem pokazały co potrafią puszczając sok i barwiąc na różowo wszystko co było w ich zasięgu – prawdopodobnie można było tego uniknąć wybierając mrożone owoce zamiast świeżych (ale kto wybrałby mrożone mając pod ręką świeże??) albo zamieniając maliny na nieco mniej temperamentne owoce np. borówki, które dzięki skórce miałyby szansę utrzymać fason. Pozostawiam wam do wyciągnięcia wnioski z moich musztardopoobiednich rozważań 🙂

Składniki na 6 ciastek

  • 125g mąki (u mnie mąka bezglutenowa Doves Farm, można zastąpić pszenną jeśli nie unikasz glutenu)
  • 50g Sukrin Gold
  • 30g oleju kokosowego (zastąp jogurtem greckim jeśli chcesz uzyskać lżejsze ciastka)
  • 100g grubo siekanych orzechów makadamia
  • 120g jogurtu greckiego
  • 150g świeże maliny (wraśliwi estetycznie wybierają borówki)
  • 60g białej czekolady* do polewy + odrobina mleka (może być roślinne lub zwykłe)
  1. Wymieszać wszystkie składniki poza malinami i białą czekoladą
  2. Na koniec dodać maliny delikatnie wtłaczając je w masę tak, by puściły jak najmniej soku
  3. Podzielić masę na równe części, uformować ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  4. Piec 35 minut w 180 stopniach
  5. Gdy ciastka będą zupełnie zimne roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej białą czekoladę z dodatkiem odrobiny (1-2 łyżki) mleka, udekorować ciastka zygzakami polewy i zostawić do zastygnięcia

* Użyłam białej czekolady z ksylitolem Xucker; czekoladę roztapiam w mikrofalówce – jeśli robisz to po raz pierwszy, stój cały czas przy kuchence i obserwuj zachowanie czekolady, miej czujny węch 😉 Czekolady bez cukru palą się niemiłosiernie jeśli przetrzymasz je za długo w mikrofali o choćby kilka sekund

Wartości odżywcze 1 ciastka:

320kcal, 23g tłuszczu, 22g węglowodanów, 4g białka

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Previous articleMigdałowe scones z porzeczkami – bez cukru, bez glutenu
Next articleHipo-, izo- i hipertoniki!
Wspólnymi siłami i dzieląc się swoimi doświadczeniami - tymi udanymi, i tymi zupełnie nie - podpowiadamy jak gotować zdrowo, smacznie, i przede wszystkim tak, żeby utrzymać dobrą figurę. Szukamy nietypowych produktów i testujemy je w równie nietypowych potrawach. Oprócz przepisów znajdziecie u nas rady dotyczące komponowania list zakupów, planowania posiłków na cały tydzień, dopasowywania posiłków do typów treningów - i na każdy inny temat, który przyjdzie nam do głowy lub który wy nam podsuniecie.