Od dawna chodziło za mną ciasto czekoladowe – marzyło mi się mocno czekoladowe ciasto, ale koniecznie bez cukru, miałam też ochotę na odmianę od nieśmiertelnych w mojej kuchni serników, może wręcz na coś eksperymentalnego. Wokół ciasta z batatów chodziłam od jakiegoś czasu jak wokół jeża, nie mogłam się zdecydować czy chcę podejmować ryzyko spektakularnej porażki, bo przepisy na wegańskie ciasta dość mocno kojarzą mi się z kuchennym „nailed it” 😉
Z ciastami na bazie warzyw jest taki problem, że te warzywa w nich czuć – wyjątkiem jest ciasto buraczane, o którym nie dam złego słowa powiedzieć, ale do niego dodaje się dużą ilość ciemnej czekolady i mąki, więc ma ułatwioną sprawę.
Natomiast ciasta fasolowe, ciecierzycowe – przykro mi bardzo wielbiciele strączków, ale te ciasta zalatują błotem i ziemią i żadne kakao tego nie zamaskuje 😀
Znając moje krytyczne podejście do warzywnych ciast uwierzcie, że to jest inne. Chociaż jego zasadniczym składnikiem są bataty, nie wyczujecie w nim ani krzty warzywnego smaku, za to dzięki batatowej skrobi ciasto jest puszyste i kremowe.
Jedziemy z przepisem!
Paleo ciasto czekoladowe bez cukru z batatów – składniki na formę 24cm (ok 10 kawałków)
- 540g surowych batatów,masa po obraniu
- 2 spore jajka
- 85g ciemnego kakao
- 100g erytrolu
- 40g odtłuszczonej mąki kokosowej Tropicai
- 100g Vitafiber
- 8 łyżek bezcukrowego odpowiednika syropu klonowego (użyłam Lakanto, można użyć dowolneog syropu naleśnikowego zero kcal albo po prostu syropu klonowego, ale to zmieni makro)
- 100g oleju kokosowego
Dodoatkowo:
- 150g malin (użyłam mrożonych)
- 350g kremu czekoladowego z batatów i awokado wg tego przepisu
Przygotowanie:
- Bataty utrzyj na tarce o małych oczkach
- Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i zblenduj na jednolitą masę
- Masę przelej do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, boki lekko natłuść i oprósz mąką migdałową /kokosową / pszenną albo bułką tartą, tak, żeby ciasto się nie przykleiło wyrastając
- Piecz 60 minut w 180 stopniach
- Wyjmij, ostudź
- Przekrój ciasto w poprzek na 2 blaty po całkowitym wystudzeniu
Trik – jak równo przekroić ciasto? Zrób czubkiem ostrego noża płytkie nacięcie na całym obwodzie ciasta pilnując, by linia nacięcia biegła równolegle do blatu. Utnij 1 metr bawełnianej nitki (może być też nić dentystyczna). Włóż nitkę w szczelinę nacięcia po całym obwodzie, złącz ze sobą końce nitki i pociągnij do siebie powolnym ale zdecydowanym i jednostajnym ruchem. Gotowe!
Dodatki i dekoracja
- Spodni blat posmaruj 1/3 kremu czekoladowego, na nim rozłóż rozmrożone i nieco osączone maliny.
- Przykryj drugim blatem, całość równomiernie pokryj pozostałą częścią kremu czekoladowego i wstaw do lodówki do stężenia
Wartości odżywcze 1 kawałka (1/10 ciasta)
261kcal / 32g węglowodanów / 10g cukry / 14g tłuszcze / 10g białko / 16g błonnik