Proteinowy serniczek bubble na kruchym spodzie, prosty, o świetnym makro – efekt wizualny to w znacznej mierze zasługa foremki, ale zapewniamy, że w każdym kształcie smakuje tak samo dobrze 🔥🔥🔥
➡️➡️
Forma 20x20cm, sernik podzieliłam na 4 spore kawałki, z których każdy ma:
➡️➡️ 185kcal, B26 / W9 / T3,5
Składniki na spód:
✅50g odżywki białkowej (u mnie smak rurka z kremem KFD)
✅15g erytrol
✅1/2 łyżeczki pdp
✅50g syropu Vitafiber, można zamienić na 1 jajko
✅15g dowolnego masła orzechowego, użyłam migdałowego
✅15ml zimnej wody
✅1/2 łyżeczki gumy ksantanowej i szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, będzie kleista, włożyć foremkę, piec 10min w 175C
Składniki na masę sernikową
✅360g jogurtu, a mnie Maluta bezlaktozowa, może być skyr, serek wiejski light, jogurt grecki
✅30g odżywki białkowej, użyłam smaku Beza Cytrynowa Bulk Powders i dodatkowo kwasek cytrynowy, waniliowa czy biała czekolada też będą super
✅10g żelatyny w 130ml wrzątku
✅ płaska łyżeczka gumy ksantanowej
✅opcjonalnie słodzidło
Wszystko blendujemy. Masa gotowa 😉
W foremce układamy owoce (u mnie 100g borówek), delikatnie łyżkami wykładamy masę pilnując, żeby nie przesunęła owoców, potem wylewamy resztę. Przestudzony kruchy spód można a) dołożyć teraz na mokrą masę – scali się z nią, ale zmięknie, albo b) dołożyć na zastygniętą masę, będzie kruchy, ale się z nią nie sklei.
Chłodzimy w lodówce minimum 3h.