Dietetyczny Tort Szwarcwaldzki bez cukru – tylko 340kcal

1
Dietetyczny Tort Szwarcwaldzki bez cukru – tylko 340kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Ten przepis to w zasadzie 3 przepisy – bezbłędny przepis na biszkopt bez cukru, domową frużelinę bez cukru oraz proteinowy sernik z gumą ksantanową.

1/4 blachy (!!) tego ciasta ma 340 kalorii i 32 g białka! A blacha spora, bo średnica 22cm 😎

Przedstawiamy wam🍰🍰 Torcik Szwarczwaldzki w wersji Fit!

🍬Składniki na biszkopt🍬
🥄80g mąki, użyłam pełnoziarnistej orkiszowej
🥄10g mąki ziemniaczanej
🥄10 g kakao Skinnylicious 1% tłuszczu albo zwykłego odtłuszczonego
🥄3 jajka, żółtka dokładnie oddzielony od białek, oraz dodatkowo jedno białko z dużego jajka (40 g)
🥄30g erytrolu zmielonego na puder
🥄Po ½ łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
🥄Szczypta soli i winian potasu dla usztywnienia piany, nie są niezbędne

Biszkopt jest dość kapryśnym ciastem a biszkopt bez cukru jeszcze bardziej: brak cukru oznacza, że nie tworzą się powiązania sacharozowe z białkiem więc trzeba zmodyfikować proporcje składników dlatego ‼erytrolu używamy mniej niż cukru i zmniejszamy ilość mąki‼, w przeciwnym razie mamy murowany zakalec! Do tego biszkopta podchodziłam 3 razy więc proporcje są pewne😉

➡️Białka ubijamy na mega sztywną pianę, jeśli używamy winianu to z winianem, do sztywnych białek dodajemy czubatymi łyżkami erytrol partiami tak, aby dobrze wchłonął się w pianę.

➡️Potem także partiami dodajemy żółtko (3 żółtka dodałam na 5 razy), cały czas miksujemy na wysokich obrotach, łączny czas miksowania to około 10 minut i to jest warunek udanego biszkopta. Piana ma być gęsta, puchata i lśniąca.

➡️Do piany dodajemy zmieszane wcześniej ze sobą kakao, mąki oraz proszek do pieczenia kropka zrobimy to na dwa trzy razy mieszając packo silikonową. Można miksować mikserem na niskich obrotach, ale jest ryzyko, że wówczas biszkopt nie wyrośnie.

➡️Ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia‼ TYLKO na spodzie, boków nie wykładamy papierem ani nie natłuszczamy‼.

➡️Pieczemy 26 minut w 170 stopniach góra-dół bez termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt od razu z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia, kroimy na blaty.

 

W czasie gdy biszkopt się piecze szykujemy masę wiśniową🍒🍒: można użyć gotowej frużeliny, ja wolę zrobić swoją.

➡️Wrzuciłam całe opakowanie mrożonych wiśni Hortex na patelnię podsypując erytrolem, dałam go na oko tak żeby masa była kwaśna a nie za słodka.

➡️Na średnim ogniu pozwalamy wiśniom zmięknąć i odparować, łącznie zajmuje to około 20 minut,

➡️gotową masą wiśniową smarujemy dolny blat ciasta.

🍬🍬Masa serkowa, składniki:🍬🍬
🥄Trzy serki wiejskie light  (450g, można użyć skyra albo jogurtu naturalnego, ale smak będzie inny, bardziej kwaśny)
🥄Słodzidło do smaku, u mnie około 50g erytrolu
🥄15g żelatyny zalanej 150 ml wrzątku
🥄40g odżywki białkowej, moja smak białej czekolady, może być np waniliowa
🥄5g gumy ksantanowej

➡️Wszystkie składniki masy wrzucamy do blendera i miksujemy na wysokich obrotach przez około 2 minuty, nie dłużej.

➡️Przez połączenie żelatyny i gumy ksantanowej masa będzie szybko zastygać, więc trzeba od razu przelać ją na wiśnie i z wierzchu kładziemy drugi blat lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na 2h  aby składniki dobrze się połączyły.

🍫🍫Przed podaniem ciasto polewamy dowolnymi dodatkami, ja użyłam najlepszego sosu czekoladowego bez cukru Colac można też polać bitą śmietaną😁

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes