Jednoporcjowy deser proteinowy a la czekolada Wedel Marakuja & Pomara艅cza

0
Jednoporcjowy deser proteinowy a la czekolada Wedel Marakuja & Pomara艅cza
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

馃崐馃崼馃ィJednoporcjowy deser inspirowany jedn膮 z nowych letnich czekolad聽@e.wedel聽o smaku marakui i pomara艅czy. Nie tak pi臋kny jak mo偶na by sobie 偶yczy膰 馃槣 ale broni si臋 smakiem 馃憣 i jest genialnie syc膮cy. Na dole biszkopt niskow臋glowodanowy, potem masa mleczna z marakuj膮, z wierzchu polewa czekoladowa i na koniec 2 roztopione kostki czekolady馃い.

Niskow臋glowodanowy biszkopt proteinowy z mikrofali to nasze odkrycie ostatnich tygodni – wszyscy, kt贸rzy pr贸buj膮 tego ciasta, zwracaj膮 uwag臋 na to jak dobry jest biszkopt. W zasadzie smakuje lepiej ni偶 zwyk艂y biszkopt, a przy tym ma inne zalety: nie trzeba ubija膰 bia艂ek, nie grozi zakalcem, robi si臋 go w kilka minut i ma doskona艂e warto艣ci od偶ywcze.

鉃★笍Makro deseru bez czekolady: 278kcal / B24,5 / W30,3 / T6,3
鉃★笍 Makro z czekolada: 349kcal / B25 / W38 / T11

W samej czekoladzie nie czu膰 marakui, to znane z delicji po艂膮czenie mlecznej czekolady i pomara艅czy, co w sumie daje dobry efekt, bo w deserze jest ju偶 marakuja i daje bardzo intensywny smak. Pulpa z marakui, jest na ostatnim zdj臋ciu, rozczarowuje wygladem i konsystencj膮, bo to raczej sok ni偶 pulpa, ale 艣wietnie podkr臋ca smak, jest wyrazi艣cie kwa艣na.

SK艁ADNIKI NA 2 PORCJE

Przepis na biszkopt niskow臋glowodanowy z mikrofali

Po艂膮czy膰 sk艂adniki, roz艂o偶y膰 r贸wno w 2 miseczkach, mikrofalowa膰 4 minuty. Gotowe!

Mo偶na zrobi膰 jako jedn膮 porcj臋 w jednej miseczce a potem przeci膮膰 blat na dwa cie艅sze, ale zrobienie dw贸ch w osobnych miseczkach jest zwyczajnie 艂atwiejsze.

Proteinowa masa mleczno-owocowa

  • serek wiejski light albo skyr
  • 100g pulpy marakui
  • 250ml wody
  • 6g agaru
  • s艂odzid艂o wg gustu
  • 1艂 gumy ksantanowej

Agar zagotowa膰, od艂o偶y膰 kilka 艂y偶ek roztworu do polewy, zblendowa膰 z reszt膮 sk艂adnik贸w, wy艂o偶y膰 mas臋 na biszkopt.

Fit polewa czekoladowa

  • 10g kakao Skinnylicious
  • 10g mleka w proszku
  • 50ml wody albo mleka
  • od艂o偶ony wcze艣niej agar

Zamiesza膰 sk艂adniki, wyla膰 na ciasto. Z wierzchu rozsmarowa膰 rozpuszczon膮 czekolad臋.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes