Jednoporcjowy deser proteinowy a la czekolada Wedel Marakuja & Pomarańcza

0
Jednoporcjowy deser proteinowy a la czekolada Wedel Marakuja & Pomarańcza
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

🍊🍫🥣Jednoporcjowy deser inspirowany jedną z nowych letnich czekolad @e.wedel o smaku marakui i pomarańczy. Nie tak piękny jak można by sobie życzyć 😜 ale broni się smakiem 👌 i jest genialnie sycący. Na dole biszkopt niskowęglowodanowy, potem masa mleczna z marakują, z wierzchu polewa czekoladowa i na koniec 2 roztopione kostki czekolady🤤.

Niskowęglowodanowy biszkopt proteinowy z mikrofali to nasze odkrycie ostatnich tygodni – wszyscy, którzy próbują tego ciasta, zwracają uwagę na to jak dobry jest biszkopt. W zasadzie smakuje lepiej niż zwykły biszkopt, a przy tym ma inne zalety: nie trzeba ubijać białek, nie grozi zakalcem, robi się go w kilka minut i ma doskonałe wartości odżywcze.

➡️Makro deseru bez czekolady: 278kcal / B24,5 / W30,3 / T6,3
➡️ Makro z czekolada: 349kcal / B25 / W38 / T11

W samej czekoladzie nie czuć marakui, to znane z delicji połączenie mlecznej czekolady i pomarańczy, co w sumie daje dobry efekt, bo w deserze jest już marakuja i daje bardzo intensywny smak. Pulpa z marakui, jest na ostatnim zdjęciu, rozczarowuje wygladem i konsystencją, bo to raczej sok niż pulpa, ale świetnie podkręca smak, jest wyraziście kwaśna.

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

Przepis na biszkopt niskowęglowodanowy z mikrofali

Połączyć składniki, rozłożyć równo w 2 miseczkach, mikrofalować 4 minuty. Gotowe!

Można zrobić jako jedną porcję w jednej miseczce a potem przeciąć blat na dwa cieńsze, ale zrobienie dwóch w osobnych miseczkach jest zwyczajnie łatwiejsze.

Proteinowa masa mleczno-owocowa

  • serek wiejski light albo skyr
  • 100g pulpy marakui
  • 250ml wody
  • 6g agaru
  • słodzidło wg gustu
  • gumy ksantanowej

Agar zagotować, odłożyć kilka łyżek roztworu do polewy, zblendować z resztą składników, wyłożyć masę na biszkopt.

Fit polewa czekoladowa

  • 10g kakao Skinnylicious
  • 10g mleka w proszku
  • 50ml wody albo mleka
  • odłożony wcześniej agar

Zamieszać składniki, wylać na ciasto. Z wierzchu rozsmarować rozpuszczoną czekoladę.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes