Zgodnie z obietnicą łapcie przepis na turbo orzechowe miseczki z orzechowej czekolady, z masłem orzechowym i nutą słonego karmelu. Trochę przekornie, bo do ich zrobienia zainspirowała nas nowość w kategorii Cheat Meal czyli miseczki Reese’s PB Lovers; dlaczego przekornie? Bo zamiast namawiać was do ich zakupu pokażemy wam jak zrobić ich fit wersję.
W przepisie podamy zamienniki do wersji wegańskiej, przepis jest ogólnie dość elastyczny.
Miseczki składają się z dwóch elementów: czekolady i nadzienia. Jeśli chodzi o czekoladę, to jest to w zasadzie klasyczny przepis na czekoladę bez cukru, czyli jego podstawę stanowi masło kakaowe – ale zamiast kakao jak w ciemnej czekoladzie, czy mleka w proszku jak w białej, używamy odtłuczonej mąki z orzechów ziemnych. I tu tylko jedna uwaga: to musi być drobno mielona, mocno prażona mąka orzechowa czyli masło orzechowe w proszku. Na naszym blogu znajdziecie przewodnik po sproszkowanych masłach orzechowych, równie dobre będzie PB2, FitRec czy AllNutrition, nie nadają się natomiast tanie podróby w rodzaju orzecha w proszku Bergen czyli słynnej pułapki z Rossmanna. My używamy czystych orzechów ziemnych w proszku Protein Plus, ale smakowe wersje też się sprawdzą.
Składniki na 200g wegańskiej czekolady orzechowej bez cukru (do 1 miseczki użyliśmy 25g czekolady, więc do 4 miseczek tylko połowy całej porcji)
- masło kakaowe
- odtłuszczona mąka z orzechów ziemnych, tu Protein Plus, ale mogą być zamienniki
- erytrol zmielony na puder
- szczypta soli
Masło kakaowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli w miseczce postawionej na garnuszku z gotującą się wodą. Dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pamiętaj, jeśli czekolada ma być krucha jak w Magnum, nie dodawaj do niej żadnych płynów – ani kropli mleka, aromatu w kroplach, pasty waniliowej itd. Jeśli dodasz wodę w choćby minimalnej ilości masa nie stężeje i jedynym sposobem na nadanie jej formy stałej będzie zamrożenie.
Gotową masę czekoladową wlewamy do foremek – na dno użyłam po 10g czekolady, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na kilka minut, w tym czasie szykujemy pastę do nadzienia.
Składniki na proteinową masę orzechową
- odtłuszczona mąka z orzechów ziemnych lub dowolne masło orzechowe w proszku; można śmiało zastąpić zwykłym pełnotłustym masłem orzechowym
- odżywka białkowa – tu smak solony karmel
- opcjonalnie erytrol
- opcjonalnie kilka kropli aromatu, tu Funky Flavors Sweet Salted Caramel
- syrop Vitafiber – można pominąć i dać wodę albo miód, syrop daje kleistości i słodyczy
Składniki mieszamy na gęstą masę, wody dodawaj niezwykle oszczędnie, masa ma być gęsta.
Porcję masy wykładamy na zastygnięty spód babeczki, z wierzchu zalewamy resztą czekolady (u nas po 15g na jedną babeczkę), wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.