Jak jeść słodycze na diecie i nie przytyć – przepis na fit czekoladę bez cukru i mleka

0
Jak jeść słodycze na diecie i nie przytyć – przepis na fit czekoladę bez cukru i mleka
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Kochasz speculoos, masło orzechowe i białą czekoladę, ale unikasz cukru? Ta frankensztajnowska tabliczka jest właśnie dla ciebie!

Czy można zjeść ciastko i mieć ciastko? Można! Czasem pytacie nas po co pokazujemy ‚zakazane’ słodycze z cukrem skoro jesteśmy sklepem fit. Odpowiedź jest przewrotna: właśnie dlatego, że jesteśmy sklepem fit, chcemy pokazywać, że można trzymać balans, że w diecie jest miejsce także na te ‚zakazane’ słodycze, a wręcz, że ich włączanie do diety jest często niezbędne do tego, żeby odnieść sukces w jej trwałym utrzymaniu.

Bo można sobie odmawiać pizzy, czekolady, lodów i wszystkiego, co jest na twojej liście ‚comfort food’ bardzo, bardzo długo. Ale przyjdzie dzień w którym pęknie narastająca frustracja i budowana tygodniami konsekwencja pójdzie… sobie na spacer. Żeby tego uniknąć warto umiejętnie wplatać do diety ulubione produkty, choćby przetworzone, kaloryczne i napakowane po sufit cukrem, w umiarkowanej ilości, trzymając się umownej zasady 80/20.

Ta czekolada jest właśnie przykładem takiego balansu – nazwaliśmy ją czekolada a la Frankenstein, bo łączy w sobie to co najlepsze. Bazę stanowi bezmleczna czekolada bez cukru przygotowana na bazie masła kakaowego i mąki z prażonych orzechów ziemnych, słodzona erytrolem. To orzechowa wariacja na temat białej czekolady, która z uwagi na zawartość mleka, nawet w wersji „bez dodatku cukru” zawiera bardzo dużo cukru mlecznego (dobrym przykładem są bezcukrowe białe czekolady Magnetic z Biedronki – niewtajemniczone osoby często są zaskoczone, że „czemu ta czekolada ma cukier skoro bez dodatku cukru”, a to właśnie cukier pochodzący z mleka. Nasza czekolada jest bezmleczna i całkowicie bezcukrowa, możemy sobie więc pozwolić śmiało na dodanie do niej trochę bezwstydnie cukrowych pyszności – dodaliśmy więc speculoosowe zygzaki, a do tego kruszone markizy Lotus z kremem speculoos i pokruszone kuleczki speculoosowe w ciemnej czekoladzie.

Składniki na 200g wegańskiej czekolady orzechowej bez cukru (do tabliczki wykorzystane jest tylko 80g tej czekolady)

  • 100g masło kakaowe
  • 70g odtłuszczona mąka z orzechów ziemnych, tu Protein Plus, ale mogą być zamienniki
  • 30g erytrol zmielony na puder
  • szczypta soli

Masło kakaowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli w miseczce postawionej na garnuszku z gotującą się wodą. Dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie dodawaj mleka ani wody bo czekolada nie zastygnie!

W foremce czekoladowej robimy zygzaki ze speculoosa, zamrażamy.

Wylewamy połowę masy czekoladowej (czyli 40g), na to kruszymy dodatki, z wierzchu oblewamy kołderką z reszty czekolady.

I gotowe!

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes