Efektowny i łatwy fit przepis na Walentynki? Ten przepis to dowód na to, że efektowne nie musi być ani trudne, ani czasochłonne. To cudowne, wilgotne, mocno czekoladowe brownie bez cukru i glutenu to 42g białka w 340kcal – dajemy 100% gwarancji, że nikt nie pomyśli zatracając się w jego smaku, że jest fit. Bazę stanowi ultra prosty przepis na trzyskładnikowe brownie, które w wersji Proteinowe Ferrero Fudge Brownie pokazywaliśmy wam kilka dni temu – do tego dochodzi kilka kleksów sernikowych i zrobiona w 3 minuty domowa frużelina wiśniowa, plus opcjonalnie chrupiąca, pięknie zrumieniona kruszonka bez cukru i bez masła na wierzchu. Przygotowanie ciasta można rozłożyć sobie na kilka etapów – osobno przygotować kruszonkę, osobno brownie i osobno frużelinę, nie trzeba planować od razu całego frontu działań. Przepis jest mega prosty i każdy sobie z nim poradzi. KAŻDY.
Brownie przygotowaliśmy w serduszkowej formie, jedna połówka serca z wszystkimi dodatkami ma 344kcal, 42g białka, 20g węglowodanów i 6g tłuszczu.
Składniki na proteinowe sernikobrownie z wiśniami
PROTEINOWE SERNIKOBROWNIE
- 50g odżywki proteinowej z kazeiną lub wegańskiej, użyliśmy odżywki More Nutrition Total Protein Schoko Brownie, sprawdzi się każda czekoladowe odżywka kazeinowa
- 50g kakao, tu Skinnylicious Cocoa – kakao extra odtłuszczone 1% tłuszczu
- 2 x 125g skyra naturalnego (tu Fruvita z Biedronki)
- 190ml wody
- szczypta soli
- opcjonalnie słodzidło i do masy serkowej aromat, użyliśmy aromatu wiśni w czekoladzie Funky Flavors Sweet Cherry Chocolate
- 3g proszku budyniowego albo kisielowego o smaku malinowym, wiśniowym lub waniliowym albo 3g mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki poza połową skyra, budyniem i aromatem wiśniowym mieszamy ze sobą packą silikonową do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Masę wylewamy do formy, z wierzchu robimy kleksy z reszty jogurtu wymieszanego z proszkiem budyniowym i aromatem robiąc esyfloresy. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160C, aby masa z wierzchu nie spękała nakryj ją folią wyciętą z rękawa do pieczenia. Po tym czasie zostawiamy w uchylonym piekarniku na 20 minut, potem studzimy i wstawiamy do lodówki. Kroimy dopiero po nocy w lodówce i dopiero wtedy ściągnij folię!
KRUSZONKA BEZ CUKRU
Kruszonkę robimy zwykle osobno i trzymamy w zamkniętym pojemniku używając jej jako chrupiącej posypki tam gdzie to pasuje. Z podanych ilości składników wychodzi 55g kruszonki, do posypania brownie wykorzystaliśmy 20g. Kruszonka jest sucha, można zrobić na zapas i trzymać tygodniami.
- 10g miękkiej margaryny light (Flora)
- 10g odżywki białkowej, najlepiej odżywki kazeinowej
- 20g erytrolu (lub więcej/mniej do smaku)
- 10g mąki pszennej
- 10g mąki kokosowej
- 3 łyżki zimnej wody
Zagnieść składniki kruszonki dodając ostrożnie wody – ma mieć konsystencję niezbyt mokrego piasku, wysypać na papierze lub w foremce silikonowej, piec 12-15 minut ma złoto, wystudzić.
FRUŻELINA WIŚNIOWA BEZ CUKRU
Latem pokazywaliśmy jak zrobić samemu wiśniową frużelinę bez cukru ze świeżych wiśni, zimą robimy podobną ale z mrożonych – jest to jeszcze prostsze, bo odpada drylowanie wiśni.
- 150g mrożonych wiśni
- erytrol do smaku, około 20g-30g
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 1 łyżeczka pektyn, żelfixu, albo agaru lub żelatyny
Wiśnie zagotować, po 3 minutach gdy zaczną się rozpadać dodać zagęstnik i gotować jeszcze 2 minuty. Gotowe.
Wystudzone brownie smarujemy sosem wiśniowym i posypujemy kruszonką.