Proteinowe sernikobrownie z frużeliną wiśniową bez cukru – turbo prosty przepis

0
Proteinowe sernikobrownie z frużeliną wiśniową bez cukru – turbo prosty przepis
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Efektowny i łatwy fit przepis na Walentynki? Ten przepis to dowód na to, że efektowne nie musi być ani trudne, ani czasochłonne. To cudowne, wilgotne, mocno czekoladowe brownie bez cukru i glutenu to 42g białka w 340kcal – dajemy 100% gwarancji, że nikt nie pomyśli zatracając się w jego smaku, że jest fit. Bazę stanowi ultra prosty przepis na trzyskładnikowe brownie, które w wersji Proteinowe Ferrero Fudge Brownie pokazywaliśmy wam kilka dni temu – do tego dochodzi kilka kleksów sernikowych i zrobiona w 3 minuty domowa frużelina wiśniowa, plus opcjonalnie chrupiąca, pięknie zrumieniona kruszonka bez cukru i bez masła na wierzchu. Przygotowanie ciasta można rozłożyć sobie na kilka etapów – osobno przygotować kruszonkę, osobno brownie i osobno frużelinę, nie trzeba planować od razu całego frontu działań. Przepis jest mega prosty i każdy sobie z nim poradzi. KAŻDY.

Brownie przygotowaliśmy w serduszkowej formie, jedna połówka serca z wszystkimi dodatkami ma 344kcal, 42g białka, 20g węglowodanów i 6g tłuszczu.

Składniki na proteinowe sernikobrownie z wiśniami

PROTEINOWE SERNIKOBROWNIE

Wszystkie składniki poza połową skyra, budyniem i aromatem wiśniowym mieszamy ze sobą packą silikonową do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Masę wylewamy do formy, z wierzchu robimy kleksy z reszty jogurtu wymieszanego z proszkiem budyniowym i aromatem robiąc esyfloresy. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160C, aby masa z wierzchu nie spękała nakryj ją folią wyciętą z rękawa do pieczenia. Po tym czasie zostawiamy w uchylonym piekarniku na 20 minut, potem studzimy i wstawiamy do lodówki. Kroimy dopiero po nocy w lodówce i dopiero wtedy ściągnij folię!

KRUSZONKA BEZ CUKRU

Kruszonkę robimy zwykle osobno i trzymamy w zamkniętym pojemniku używając jej jako chrupiącej posypki tam gdzie to pasuje. Z podanych ilości składników wychodzi 55g kruszonki, do posypania brownie wykorzystaliśmy 20g. Kruszonka jest sucha, można zrobić na zapas i trzymać tygodniami.

  • 10g miękkiej margaryny light (Flora)
  • 10g odżywki białkowej, najlepiej odżywki kazeinowej
  • 20g erytrolu (lub więcej/mniej do smaku)
  • 10g mąki pszennej
  • 10g mąki kokosowej
  • 3 łyżki zimnej wody

Zagnieść składniki kruszonki dodając ostrożnie wody – ma mieć konsystencję niezbyt mokrego piasku, wysypać na papierze lub w foremce silikonowej, piec 12-15 minut ma złoto, wystudzić.

FRUŻELINA WIŚNIOWA BEZ CUKRU

Latem pokazywaliśmy jak zrobić samemu wiśniową frużelinę bez cukru ze świeżych wiśni, zimą robimy podobną ale z mrożonych – jest to jeszcze prostsze, bo odpada drylowanie wiśni.

  • 150g mrożonych wiśni
  • erytrol do smaku, około 20g-30g
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 1 łyżeczka pektyn, żelfixu, albo agaru lub żelatyny

Wiśnie zagotować, po 3 minutach gdy zaczną się rozpadać dodać zagęstnik i gotować jeszcze 2 minuty. Gotowe.

Wystudzone brownie smarujemy sosem wiśniowym i posypujemy kruszonką.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes