Proteinowy fluff – chmurkowy skyrnik śmietankowo-cisteczkowy 200kcal & 31g białka

0
Proteinowy fluff – chmurkowy skyrnik śmietankowo-cisteczkowy 200kcal & 31g białka
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

W tą zaskakująco zimną niedzielę mamy dla was przepis na szybki chmurkowy skyrnik śmietankowo-cisteczkowy. Porcja na zdjęciu to 1/4 formy o średnicy 20cm, makro 200kcal, BWT 31 / 10 / 2

Składniki:

  • 12g żelatyny + woda do rozpuszczenia
  • 600g skyra albo chudego gęstego jogurtu
  • słodzidło do smaku
  • 150g białek jaj sparzonych albo pasteryzowanych np @farmabialka.pl
  • garść herbatników bez cukru np Gullon
  • po 15g odżywki, u nas karmelowa i śmietankowa z @kfdnutrition
  • opcjonalnie, po kilka kropli aromatów Funky Flavors Birthday Cake do jasnej masy i Creamy Caramel do ciemnej
  • opcjonalnie guma ksantanowa i guar, po 1 płaskiej łyżeczce

Przygotowanie:

  • Białko ubijamy
  • Skyr miksujemy na gładką masę z zagęstnikami, wystudzoną żelatyną i słodzidłem, dzielimy na 2 części. Jeśli używasz zagęstników to porządnie zmiksuj masę, inaczej zrobią się glutogrudy
  • Do każdej masy dodajemy jedną z odżywek i aromaty, krótko miksujemy, ostrożnie dodajemy po połowie piany z białek.
  • Do formy wkładamy jedną masę, posypujemy ciasteczkami, na wierzch dajemy drugą masę i zostawiamy do zastygnięcia w lodówce.
  • Podajemy samo albo z sosem, my testujemy nowe hiszpańskie sosidła VitaDulce, kosmicznie gęste, bez ani grama cukru. Na pierwszy ogień poszedł sos kajmakowy – sztos! 💥🔥🔥🔥🔥

13 15

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes