W tą zaskakująco zimną niedzielę mamy dla was przepis na szybki chmurkowy skyrnik śmietankowo-cisteczkowy. Porcja na zdjęciu to 1/4 formy o średnicy 20cm, makro 200kcal, BWT 31 / 10 / 2
Składniki:
- 12g żelatyny + woda do rozpuszczenia
- 600g skyra albo chudego gęstego jogurtu
- słodzidło do smaku
- 150g białek jaj sparzonych albo pasteryzowanych np @farmabialka.pl
- garść herbatników bez cukru np Gullon
- po 15g odżywki, u nas karmelowa i śmietankowa z @kfdnutrition
- opcjonalnie, po kilka kropli aromatów Funky Flavors Birthday Cake do jasnej masy i Creamy Caramel do ciemnej
- opcjonalnie guma ksantanowa i guar, po 1 płaskiej łyżeczce
Przygotowanie:
- Białko ubijamy
- Skyr miksujemy na gładką masę z zagęstnikami, wystudzoną żelatyną i słodzidłem, dzielimy na 2 części. Jeśli używasz zagęstników to porządnie zmiksuj masę, inaczej zrobią się glutogrudy
- Do każdej masy dodajemy jedną z odżywek i aromaty, krótko miksujemy, ostrożnie dodajemy po połowie piany z białek.
- Do formy wkładamy jedną masę, posypujemy ciasteczkami, na wierzch dajemy drugą masę i zostawiamy do zastygnięcia w lodówce.
- Podajemy samo albo z sosem, my testujemy nowe hiszpańskie sosidła VitaDulce, kosmicznie gęste, bez ani grama cukru. Na pierwszy ogień poszedł sos kajmakowy – sztos! 💥🔥🔥🔥🔥
13 15