
Komu szarlotkę? Aromatyczna szarlotka proteinowa bez cukru z kremowym budyniem, pełna kwaskowatych jabłek poleca się w chłodny, jesienny wieczór – szczególnie, że jeden solidny kawałek (1/8, forma 20cm) ma tylko 206kcal!

Jesienna szarlotka – SKŁADNIKI NA CIASTO
🥧110g mąki pszennej/orkiszowej
🥧50g odżywki białkowej z kazeiną (PES, More Nutrition)
🥧1 jajko
🥧100g serka milsani / kvarg / gęstego skyra
🥧1ł pdp
🥧50g erytrolu
🥧50g mąki migdałowej pełnotłustej
🥧opcjonalnie aromat
Składniki zagnieść na jednolitą masę – ciasto jest dość lepkie. Użyj 2/3 ciasta do wyłożenia formy, można to zrobić wyklejając po kawałku 🙂
1/3 ciasta wstaw do zamrażalnika na max 30 minut, w tym czasie zrób nadzienie
SKŁADNIKI NA MASĘ
🍏300-500g jabłek, najlepiej renety
🍎erytrol wg gustu
🍏cynamon
🍎40g proszku budyniowego
🍏20g odżywki białkowej
🍎300ml mleka 1,5% lub roślinnego
Pokrój jabłka w dużą kostkę. Wrzuć jabłka na patelnię, podsyp erytrolem i cynamonem i duż kilka minut aż zmiekną.
W miseczce zamieszaj budyń, odżywkę białkową i 50ml zimnego (!) mleka. Dodaj 250ml mleka i wlej całość na patelnię z jabłkami, mieszaj gotując 2-3 minuty aż masa zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia.
Wyjmij z zamrażalnika strwardniałe ciasto, rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wytnij ozdoby – dobrą podsypką żeby ciasto się nie kleiło jest błonnik owsiany lub bambusowy, bo w przeciwieństwie do mąki nie pali się.
Wylej masę na spód, z wierzchu ułóż ozdoby, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C góra/dół termoobieg na 20 minut, następnie przykruj folią aluminiowa błyskiem do góry i piecz kolejne 20 minut.
Ważne: pokrój po całkowitym ostudzeniu!


