Jogurtowe fit-babeczki bez cukru, z malinami i kruszonką

1
Jogurtowe fit-babeczki bez cukru, z malinami i kruszonką
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Jogurtowo delikatne, wilgotne, sycące, niezwykle aromatyczne muffinki aż kipią od malin i kuszą chrupiącą kruszonką. Tym razem poszłam za zasadą 80:20 (no dobra, 90:10) i zamiast szukać na siłę dietetycznej / zdrowej alternatywy dla każdej składowej przepisu, zdecydowałam się połączyć fit muffinkę z zupełnie nie-fit kruszonką. Kruszonka jest więc jak babcia przykazała: z mała, cukru i mąki – na jedną babeczkę przypada dosłownie parę gramów kruszonki i powiem wam, że taka ilość w zupełności wystarczy, żeby ulec złudzeniu, że wciągasz właśnie pełnowypasistą drożdżówkę. W przepisach, które zaplanowałam wam pokazać w najbliższych dniach też pójdę tym szlakiem wykorzystując w niedużej ilości zwykłą czekoladę zamiast tej bez cukru, bo takie małe kompromisy dają naprawdę fajne efekty.

Składniki na 6 babeczek

  • 60g odtłuszczonej mąki migdałowej
  • 45g odżywki białkowej ( mnie waniliowa odżywka z Biotech)
  • 135g jogurtu greckiego
  • 1 duże jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g oleju kokosowego albo innego neutralnego w smaku tłuszczu
  • 115g malin (jeśli mrożone, koniecznie rozmrozić przed użyciem i osączyć)

Kruszonka:

  • 5g masła
  • 5g cukru
  • 5g mąki pszennej
  1. Olej kokosowy lekko podgrzać do półpłynnej konsystencji (nie może być gorący, bo zetnie białko jaja przed czasem)
  2. Zmieszać w misce jogurt, jajko i olej kokosowy, zmiksować krótko na jednolitą masę
  3. W drugiej misce zmieszać mąkę migdałową, odżywkę i proszek do pieczenia
  4. Krótko zmieszać suche składniki z mokrymi- nie przesadzać z dokładnością bo ciasto będzie zbyt zbite, wystarczy tyle, żeby nie było widać suchej sypkiej mąki
  5. Ciasto nakładać porcjami do formy na muffinki wyłożonej papilotkami – po 1 dużej łyżce, do 2/3 wysokości foremki
  6. Z wierzchu rozłożyć maliny
  7. Składniki kruszonki rozetrzeć rękami na grudki (masło powinno być dość miękkie), kruszonkę posypać na maliny
  8. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż kruszonka się zezłoci. Tuż po wyjęciu z piekarnika babeczki mogą robić wrażenie miękkich, ale spokojnie, dojdą i jak ostygną to stężeją
  9. Przechowywać w lodówce w zamkniętym opakowaniu, maksymalnie do tygodnia

Wartości odżywcze 1 babeczki

181kcal, 12g tłuszczu, 5g węglowodanów, 1g błonnika, 10g białka

5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote