Jogurtowo delikatne, wilgotne, sycące, niezwykle aromatyczne muffinki aż kipią od malin i kuszą chrupiącą kruszonką. Tym razem poszłam za zasadą 80:20 (no dobra, 90:10) i zamiast szukać na siłę dietetycznej / zdrowej alternatywy dla każdej składowej przepisu, zdecydowałam się połączyć fit muffinkę z zupełnie nie-fit kruszonką. Kruszonka jest więc jak babcia przykazała: z mała, cukru i mąki – na jedną babeczkę przypada dosłownie parę gramów kruszonki i powiem wam, że taka ilość w zupełności wystarczy, żeby ulec złudzeniu, że wciągasz właśnie pełnowypasistą drożdżówkę. W przepisach, które zaplanowałam wam pokazać w najbliższych dniach też pójdę tym szlakiem wykorzystując w niedużej ilości zwykłą czekoladę zamiast tej bez cukru, bo takie małe kompromisy dają naprawdę fajne efekty.
Składniki na 6 babeczek
- 60g odtłuszczonej mąki migdałowej
- 45g odżywki białkowej ( mnie waniliowa odżywka z Biotech)
- 135g jogurtu greckiego
- 1 duże jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g oleju kokosowego albo innego neutralnego w smaku tłuszczu
- 115g malin (jeśli mrożone, koniecznie rozmrozić przed użyciem i osączyć)
Kruszonka:
- 5g masła
- 5g cukru
- 5g mąki pszennej
- Olej kokosowy lekko podgrzać do półpłynnej konsystencji (nie może być gorący, bo zetnie białko jaja przed czasem)
- Zmieszać w misce jogurt, jajko i olej kokosowy, zmiksować krótko na jednolitą masę
- W drugiej misce zmieszać mąkę migdałową, odżywkę i proszek do pieczenia
- Krótko zmieszać suche składniki z mokrymi- nie przesadzać z dokładnością bo ciasto będzie zbyt zbite, wystarczy tyle, żeby nie było widać suchej sypkiej mąki
- Ciasto nakładać porcjami do formy na muffinki wyłożonej papilotkami – po 1 dużej łyżce, do 2/3 wysokości foremki
- Z wierzchu rozłożyć maliny
- Składniki kruszonki rozetrzeć rękami na grudki (masło powinno być dość miękkie), kruszonkę posypać na maliny
- Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż kruszonka się zezłoci. Tuż po wyjęciu z piekarnika babeczki mogą robić wrażenie miękkich, ale spokojnie, dojdą i jak ostygną to stężeją
- Przechowywać w lodówce w zamkniętym opakowaniu, maksymalnie do tygodnia
Wartości odżywcze 1 babeczki
181kcal, 12g tłuszczu, 5g węglowodanów, 1g błonnika, 10g białka
[…] Jogurtowe fit-babeczki bez cukru, z malinami i kruszonką […]