Pyszny i prosty przepis na bardzo zdrowe ciastka – nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych i daje dużą swobodę podmieniania składników i żonglowania ich proporcjami. Miałam pod ręką dojrzałe banany, ale nie chciałam iść na łatwiznę i robić ciastek po prostu z bananów i masła orzechowego albo oleju kokosowego – szykując zdrowego tłuszczu zdecydowałam się wykorzystać awokado i to był świetny pomysł, awokado ma wystarczająco delikatny smak by nie wysuwał się na pierwszy plan, a jednocześnie jest dość tłuste by stanowić alternatywę dla zwykłych 100% tłuszczy stosowanych zwykle w tego typu wypiekach. Ciasteczka są dość kruche i dzięki dodatkowi bananów długo zachowują świeżość.
Składniki na 10 ciastek
- 1 dojrzały banan
- 50g awokado
- 50g odżywki białkowej (u mnie Cookies & Cream z Biotech, ale można użyć dowolnego ulubionego smaku)
- 50g erytrolu
- 1 duże jajko
- 150g odtłuszczonej mąki migdałowej
- Zmieszaj suche składniki w jednej misce
- W drugiej zblenduj na jednolitą masę jajko, banana i awokado – ważne, żeby nie zostały całe fragmenty owoców, powinny być starannie rozdrobnione
- Połącz suche składniki z mokrymi zagniatając ciasto rękami. Podziel ciasto na 10 równych porcji, z każdej utocz kulkę a następnie rozpłaszcz ciastka na placki o grubości ok 0,5cm
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20 minut – aż brzegi się przyzłocą
- Po wyjęciu z piekarnika zostaw na kratce do wystudzenia, potem przechowuj w przewiewnym pojemniku – ciastka zamknięte w szczelnym pudełku nadmiernie zmiękną i zrobią się kapciowate 😉
Wartości odżywcze 1 ciastka:
85kcal, 3g tłuszczu, 9g węglowodanów, 1g błonnika, 7g białka
PS. Polecam podawać jako markizy posmarowane kremem Philadelphia Milka
[…] Zdrowe ciasteczka migdałowe z awokado i bananami […]