Zmieniamy Bolero w sosy zero🙃😜 Mega prosty sposób na zrobienie domowego sosu zero kcal, wszystko czego potrzebujesz to ulubione Bolerko i zagęstnik – dowolny – specjalnie dla was przetestowaliśmy różne kombinacje zagęstników, najlepiej sprawdziło się połączenie gumy ksantanowej z gumą celulozową, ale sam ksantan czy sama guma guar też robią dobrą robotę, chociaż w każdym wypadku efekt będzie minimalnie inny.
Zrobiliśmy sosy:
🍍🥥Pina Colada z samym Bolero, wyszedł bardzo ok, orzeźwiający, fajny do lodów albo owoców
Drugi sos🍓🥛 mleczno-truskawkowy (banana nie czuć, mimo, że jest w nazwie Bolero) zawiera 10g mleka odtłuszczonego i smakuje jak słodkie mleko albo roztopione lody IYKWIM 😎
A trzeci sos nazwaliśmy delicjowym i to jest kosmiczny sztos, musicie spróbować 🤯 inspirowane bestsellerowym sosem 6pak połączenie kakao i pomarańczowego Bolero dało efekt płynnych delicji, ten sos jest tak dobry że… po prostu zjedliśmy go łyżką jak budyń 🙊🙈
To tylko 3 smaki, a Bolero jest blisko 80 smaków, czujecie ile to daje opcji?!
Najczęściej pojawiające się pytanie – ile użyć gumy ksantanowej żeby uzyskać efekt gęstości? To zależy jaką chcesz uzyskać gęstość – na filmie do 300ml wody używamy 5g gum i to daje konsystencję niemal budyniową, kakao jeszcze dodatkowo zagęszcza. Gęstość typowego kupnego sosu zero to ok 2g zagęstnika na 300ml płynu.