Ta owsianka rozwala system!
Ile smaków jesieni można zmieścić w jednym przepisie? Nigdy za dużo! Owsianka dyniowa z limitowanym jesiennym Oreo Apple Cider Donut (złote Oreo z masą o smaku szarlotki, mniam) z masą cynamonowo-szarlotkową to śniadaniowy nadmiar szczęścia.
Z ciachem cała porcja ma 268kcal, 211 g białka, 41g węglowodanów i 6g tłuszczu.
Niezwykły słoneczny kolor owsianki to zasługa puree z dyni Hokkaido, a puchatą strukturę nadaje jej ubite białko jaja.
Pieczona owsianka dyniowa trzeci dzień z rzędu, za każdym razem pyszna, ale dziś przeszła wszystkie oczekiwania.
PIECZONA OWSIANKA PROTEINOWA Z DYNIĄ – SKŁADNIKI NA 2 PORCJE ALBO 1 DUŻĄ
- 150g pieczonej dyni Hokkaido (tu wskazówki jak zrobić pieczone puree z dyni) albo gotowe puree z dyni w puszce, np amerykańskie puree z dyni Libby’s Pumpkin 100%
- 30g odżywki białkowej – tym razem użyłam kazeinowej odżywki mleczno-miodowej More Nutrition Milch & Honig, ale robiłam ten przepis także z odżywką WPI i wychodzi równie dobrze
- 150ml wody, mleka albo kawy (jeśli używasz WPI użyj tylko 100ml płynu), może też być jogurt, makro policzone jest dla wody
- słodzidło wg gustu, tu solidna choch
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 20g płatków owsianych zmielonych na pył
- kilka kropli aromatu ciasta dyniowego Funky Flavors Sweet Pumpkin Pie
- szczypta cynamonu
- 100g białek jaj, sparzonych
- 2 ciasteczka Oreo albo inne ulubione, jedno ciacho Oreo Apple Cider Donut ma 75kcal
- Jako nadzienie 100g uduszonego jabłka z cynamonem i erytrolem
PIECZONA OWSIANKA PROTEINOWA Z DYNIĄ – PRZYGOTOWANIE
Białka ubić na pianę, resztę składników dokładnie zblendować, wmieszać w nie pianę.
W miseczkach (tym razem zrobiłam 2 mniejsze porcje zamiast jednej dużej żeby przemycić dodatkowe ciacho 🙂 ułożyć 2/3 masy, na to nałożyć mus jabłkowy i przykryć pozostałą częścią masy dyniowej.
Piec 12 minut w temperaturze 170C – wówczas konsystencja będzie taka jak na flimie niżej, czyli biszkopcik z wierzchu i lawa w środku, jeśli chcesz bardziej konkretną masę wydłuż czas pieczenia do 15-16 minut.

Kolejne kroki na zdjęciach, a tu podgląd gotowej konsystencji







