Sezon dyniowy w pełni więc ciśniemy jesienne smaki ile się da – dziś jednoporcjowy proteinowy serniczek dyniowy inspirowany Reese’s White w limitowanej dyńkowatej edycji halloweenowej.
Z jakiegoś powodu czekoladki Reese’s, szczególnie te w białej czekoladzie, kojarzą się z okresem Halloween – i nie chodzi tylko o sugestywny kolor opakowania 🙂
Mamy tu kremowy sernik dyniowy z pieczonej dyni Hokkaido, na nim warstwę proteinowego budyniu o smaku białej czekolady a na samym wierzchu polewę z masła orzechowego. Obłędnie dobre to wyszło, fani połączenia białej czekolady i masła orzechowego będą zachwyceni tym ciastem. Ciasto jest trzywarstwowe, ale wbrew pozorom robi się je dość szybko, bo korzystamy częściowo z gotowych półproduktów (pudding proteinowy), a częściowo z wcześniejszych zapasów – pieczona dynia to u nas must have, można zresztą także korzystać z gotowego puree dyniowego w puszce, np. Libby’s Pumpkin.
SKŁADNIKI NA SERNIK DYNIOWY
- 210g puree z dyni
- 100g jogurtu naturalnego (tu Maluta, może być skyr, gęsty grecki itp)
- 1/2 jajka (może być całe)
- 20g odżywki białkowej o neutralnym smaku
- kilka kropli aromatu ciasta dyniowego Funky Flavors Sweet Pumpkin Pie (według niektórych jest bardziej dyniowy niż ciasto dyniowe!)
Składniki zblendować, piec 15 min w 170C.
SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ
- 100g gotowego budyniu proteinowego Ehrmann (można zastąpić zwykłym budyniem podkręcając go odżywka białkową, może też być skyr)
- kilka kropli aromatu białej czekolady Funky Flavors Sweet White Chocolate
- 100ml wody
- płaska łyżeczka agaru
Woda i agar służą tylko zwiększeniu objętości, można z nich zrezygnować. Agar można zastąpić żelatyną, wybieramy agar, bo jest szybszy.
Zagotować agar w wodzie, zmiksować z budyniem i aromatem opcjonalnie dosładzając, masę rozprowadzić po wystudzonym serniku.
POLEWA ORZECHOWA
- 15g masła orzechowego w proszku (PB2)
- kilka kropli aromatu masła orzechowego Funky Flavors Sweet Peanut Butter
- woda do uzyskania konsystencji
Połączyć składniki polewy, rozprowadzić po masie budyniowej.
Wartości odżywcze całego sernika bez dyńki Reese’s: 394kcal, 48g białka, 47g węglowodanów, 7g tłuszczu