Jednoporcjowy proteinowy sernik dyniowy z polewą a la Reese’s White Pumpkins

0
Jednoporcjowy proteinowy sernik dyniowy z polewą a la Reese’s White Pumpkins
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Sezon dyniowy w pełni więc ciśniemy jesienne smaki ile się da – dziś jednoporcjowy proteinowy serniczek dyniowy inspirowany Reese’s White w limitowanej dyńkowatej edycji halloweenowej.

Z jakiegoś powodu czekoladki Reese’s, szczególnie te w białej czekoladzie, kojarzą się z okresem Halloween – i nie chodzi tylko o sugestywny kolor opakowania 🙂

Mamy tu kremowy sernik dyniowy z pieczonej dyni Hokkaido, na nim warstwę proteinowego budyniu o smaku białej czekolady a na samym wierzchu polewę z masła orzechowego. Obłędnie dobre to wyszło, fani połączenia białej czekolady i masła orzechowego będą zachwyceni tym ciastem. Ciasto jest trzywarstwowe, ale wbrew pozorom robi się je dość szybko, bo korzystamy częściowo z gotowych półproduktów (pudding proteinowy), a częściowo z wcześniejszych zapasów – pieczona dynia to u nas must have, można zresztą także korzystać z gotowego puree dyniowego w puszce, np. Libby’s Pumpkin.

SKŁADNIKI NA SERNIK DYNIOWY

  • 210g puree z dyni
  • 100g jogurtu naturalnego (tu Maluta, może być skyr, gęsty grecki itp)
  • 1/2 jajka (może być całe)
  • 20g odżywki białkowej o neutralnym smaku
  • kilka kropli aromatu ciasta dyniowego Funky Flavors  Sweet Pumpkin Pie (według niektórych jest bardziej dyniowy niż ciasto dyniowe!)

Składniki zblendować, piec 15 min w 170C.

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ

Woda i agar służą tylko zwiększeniu objętości, można z nich zrezygnować. Agar można zastąpić żelatyną, wybieramy agar, bo jest szybszy.

Zagotować agar w wodzie, zmiksować z budyniem i aromatem opcjonalnie dosładzając, masę rozprowadzić po wystudzonym serniku.

POLEWA ORZECHOWA

Połączyć składniki polewy, rozprowadzić po masie budyniowej.

Wartości odżywcze całego sernika bez dyńki Reese’s: 394kcal, 48g białka, 47g węglowodanów, 7g tłuszczu

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes