Owsianka proteinowa z kremem tofee i karmelizowanymi jabłkami 30g białka & 335kcal

0
Owsianka proteinowa z kremem tofee i karmelizowanymi jabłkami 30g białka & 335kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Proteinowa owsianka szarlotkowa, przepyszna rozgrzewająca owsianka w jesiennym klimacie, puchata, z karmelizowanymi jabłkami z cynamonem i budyniowym sosem toffee inspirowana jesiennymi mentosikami jabłko&karmel. Porcja na zdjęciach to połowa tego, co wychodzi z podanych składników, całość (czyli 2 takie miseczki) ma 335kcal, 30g białka, 63g węglowodanów i 5g tłuszczu. Dla mnie to jedna porcja, ale podobno niektórzy mają mniejsze żołądki 😉

Składniki na proteinową owsiankę szarlotkową

  • 20g płatków owsianych
  • 30g odżywki białkowej
  • kilka kropli aromatu szarlotkowego Funky Flavors Sweet Apple Pie albo Funky Flavors Sweet Apple & Cream
  • opcjonalnie słodzidło
  • 400ml wody + guma ksantanowa (pomiń jeśli nie używasz gumy, objętość będzie dwa razy mniejsza)

Dodatkowo jako dodatki:

Przygotowanie – jak zrobić puszystą proteinową owsiankę

Składniki owsianki zblendować na wysokich obrotach 60 sekund. Gotowe! Owsiankę podgrzać w mikrofalówce (3,5 minuty pod przykryciem), w garnku albo w piekarniku, ma być ciepła i gęsta, ale półpłynna, a nie upieczona.

Jabłka pokroić w kosteczkę, udusić na patelni z erytrolem i cynamonem aż puszczą sok i będą miękkie. Można dodać kilka kropli soku cytrynowego.

Z mąki lub wody, proszku budyniowego i PB2 zagotować budyń cały czas mieszając, można dodać rozpuszczony w zimnej wodzie agar, aby masa nieco zastygła.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes