Proteinowa owsianka szarlotkowa, przepyszna rozgrzewająca owsianka w jesiennym klimacie, puchata, z karmelizowanymi jabłkami z cynamonem i budyniowym sosem toffee inspirowana jesiennymi mentosikami jabłko&karmel. Porcja na zdjęciach to połowa tego, co wychodzi z podanych składników, całość (czyli 2 takie miseczki) ma 335kcal, 30g białka, 63g węglowodanów i 5g tłuszczu. Dla mnie to jedna porcja, ale podobno niektórzy mają mniejsze żołądki 😉
Składniki na proteinową owsiankę szarlotkową
- 20g płatków owsianych
- 30g odżywki białkowej
- kilka kropli aromatu szarlotkowego Funky Flavors Sweet Apple Pie albo Funky Flavors Sweet Apple & Cream
- opcjonalnie słodzidło
- 400ml wody + guma ksantanowa (pomiń jeśli nie używasz gumy, objętość będzie dwa razy mniejsza)
Dodatkowo jako dodatki:
- 150g jabłko w kosteczkę
- cynamon, erytrol
- 10g mąki ziemniaczanej albo budyniu krówkowego, toffee albo budyniu szarlotkowego bez cukru Dr Oetker Duet
- 200ml wody albo mleka
- opcjonalnie 5g PB2
- opcjonalnie 5g agaru
Przygotowanie – jak zrobić puszystą proteinową owsiankę
Składniki owsianki zblendować na wysokich obrotach 60 sekund. Gotowe! Owsiankę podgrzać w mikrofalówce (3,5 minuty pod przykryciem), w garnku albo w piekarniku, ma być ciepła i gęsta, ale półpłynna, a nie upieczona.
Jabłka pokroić w kosteczkę, udusić na patelni z erytrolem i cynamonem aż puszczą sok i będą miękkie. Można dodać kilka kropli soku cytrynowego.
Z mąki lub wody, proszku budyniowego i PB2 zagotować budyń cały czas mieszając, można dodać rozpuszczony w zimnej wodzie agar, aby masa nieco zastygła.