Detox Day po świętach

0
Detox Day po świętach
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Nawet jeśli miałeś święta pod znakiem nie przejadania się, to ilość spożytego jedzenia była prawdopodobnie większa niż zwykle. Bu trudno powstrzymać się od apetycznego ciasteczka wołającego Twoje imię:)

I co? Zamierzasz sobie tak folgować aż do sylwestrowej imprezy? Czy może chciałabyś zrobić sobie jeden dzień odpoczynku, dzięki czemu zejdzie „niechciana woda”, brzuch zrobi się bardziej płaski, a organizm będzie czuł się bardziej lekko, świeżo i witalnie. Odpowiednio przygotowana mieszanka witamin może spowodować takie cuda! Dodatkowo warto również zadbać w tym czasie o saunę lub wysiłek sportowy, który będzie generował pocenie się. Jest to znakomity sposób na uwolnienie toksyn z organizmu, zapewniając sobie większą dawkę energii i odprężenia. To wszystko sprawia że organizm będzie wydzielał więcej endorfin, dzięki czemu poczujesz się szczęśliwszy! ALE UWAGA! Detox to nie jest polecana forma odżywiania! To rodzaj oczyszczenia organizmu po świętach, wyjazdach służbowych czy wakacjach!

W zaproponowanym detoksie chodzi chodzi przede wszystkim o wyeliminowanie wszystkich źródeł cukrów, mąki, glutenu, zbóż i nabiału. Nie głodzimy się! Po prostu jemy umiarkowaną ilość, aby pomóc ciału przyswoić wszystko to co przyjął w ciągu ostatnich kilku dni.

DETOX:

źródło: https://emagrecimentonasaude.com/


Dzień przed planowanym detoksem: Przygotuj szklankę wody i rozpuść w niej łyżeczkę miodu/pierzgi
Od razu po przebudzeniu: Wypij szklankę wody w odstanym miodem. Dodaj do niej sok z połowy cytryny

Śniadanie: Zielone smoothie*
napój: Szklanka wody z sokiem z połowy cytryny

II śniadanie: Zupa krem jarzynowa ** , Dip z awokado*** + szklanki surowych warzyw

Przekąska: Zielone smoothie*
napój: Szklanka wody z sokiem z połowy cytryny

Obiad: Sałatka z kurczakiem i szpinakiem**** lub pieczona ryba z surówką z kiszonek kapusty i marchewki

Kolacja: Pieczone bataty z trzema orzechami włoskimi*****

napój przed snem: Herbata ze startym imbirem i cytryną


Sugestie dotyczące detox’u:

  • Jeśli nie lubisz zup, możesz zamienić je na sałatkę
  • Dip z awokado możesz wymienić na domowy hummus
  • W ten dzień nie jedz produktów węglowodanowych, owoców i ziemniaków. Dzień wcześniej i dzień później możesz ograniczyć ich spożycie.
  • Jeśli któryś z posiłków z których zaproponowałam jest zbyt mały, zjedz go więcej. Nie głodź się!
  • Przez cały dzień powinieneś pić co najmniej 1,5 -2litry wody. Pamiętaj aby dodać sok z cytryny do co najmniej 3 szklanek.
  • Jeśli masz cukrzycę lub inne schorzenia, koniecznie skonsultuj się z lekarzem przed rozpoczęciem programu oczyszczania.

 

źródło: https://portal.abczdrowie.pl/

Przepisy:

*Zielone smoothie

  • jabłko
  • łodyga selera naciowego
  • natka pietruszki
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka stołowa siemię lniane
  • sok z 1 cytryny
  • lód

Zblenduj wszystkie składniki

 

źródło: https://recipes.sparkpeople.com/

** Zupa jarzynowa

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka marchewki w plasterkach
  • 2 szklanki pokrojonego w plasterki selera
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  1. W garnku rozgrzać olej podsmaż czosnek. Dodaj marchew, seler i cebulę.
  2. Gotuj aż warzywa będą miękkie, około 10 minut.
  3. Wlej wodę i bulion. Doprowadzić do wrzenia.
  4. Po ugotowaniu dodaj przyprawy.
  5. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
  6. Dodaj szpinak i pietruszkę.
  7. Zupę możesz zmiksować na krem
źródło: http://www.simplyrecipes.com/

*** Dip z awokado

  • 30g fasolki cannelini
  • 1 małe awokado
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 filiżanki świeżej bazylii
  • 1/3 szklanki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku w plasterkach
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki ekstra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  1. Włóż pierwsze pięć składniki do robota kuchennego lub blendera i miksuj. Dodaj resztę składników i mieszaj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję
  2. Przechowuj w lodówce

 

****Sałatka ze szpinakiem:

  • 2 szklanki szpinaku baby
  • 2 szklanki świeżych surowych warzyw (ogórek, marchew, seler, pomidory)
  • 1-2 szklanki gotowanych zielonych warzyw (brokuły, brukselki, cukinia)
  • 100g chudego mięsa
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ocet jabłkowy
  • przyprawy do sałatki (bazylia, oregano, pieprz cytrynowy)
  1. Mięso przypraw i zgrilluj na patelni grillowej
  2. Dodaj warzywa do miski, dodaj mięso w kawałkach i sos na bazie oliwy, octu jabłkowego i przypraw
źródło: https://madameedith.com/

*****Pieczone bataty

  • 1 kg batatów (patatów, słodkich ziemniaków)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • gałązki świeżego tymianku lub rozmarynu
  1. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Bataty umyć, osuszyć i pokroić na kawałki np. wzdłuż na „frytki”. Oprószyć solą, pieprzem, wysmarować oliwą i posypać posiekanymi listkami ziół
  2. Wyłożyć na blachę do pieczenia i piec do miękkości przez około 20 minut (można sprawdzić widelcem).
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote