Proteinowe sernikobrownie z masą wiśniową – ciasto zebra bez cukru

0
Proteinowe sernikobrownie z masą wiśniową – ciasto zebra bez cukru
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Wilgotne, mocno czekoladowe, łatwe w przygotowaniu, efektowne ciasto bez cukru, połączenie mojego ulubionego sernika i doskonałego brownie.

Mój przepis na sernik proteinowy bez cukru znacie już pewnie na pamięć 😉 – modyfikacje od przepisu do przepisu są znikome, właściwie żongluję tylko smakami odżywek białkowych i ewentualnie przyprawami, aromatami czy dodatkami w rodzaju skórki pomarańczowej czy cytrynowej. Nie inaczej jest tym razem, masa sernikowa pozostaje mniej więcej bez zmian, ale za to połączyłam ją z masą brownie. Miałam pewne obawy czy połączone masy dobrze się połączą i czy obie będą gotowe w tym samym momencie, ale wszystko wyszło ok.

Wiśniowe brownie bez cukru

Kradzione nie tuczy 😉 przepis na brownie ukradłam z FB Moniki Pasternak M. w Krainie Ciężarów – przepis dość mocno zmodyfikowałam, zdecydowanie zmniejszyłam ilość tłuszczu, pewnie w wariacji, której wykonałam, Monika miałaby problem żeby odnaleźć swój oryginalny przepis, ale  jednak zamysł pozostał ten sam, więc oddaję palmę pierwszeństwa autorce oryginalnego przepisu. A najważniejsze w przepisie są wiśnie – wiecie, że nie lubię brownie cukiniowych, fasolowych i  innych takich warzywnych dziwadeł, pomysł na brownie wiśniowe od razu wydał mi się strzałem w dziesiątkę i nie pomyliłam się. Dzięki dodatkowi wiśni brownie jest bardzo mocno wilgotne, słodkawe, a jednocześnie kwaskowate, a przy tym sycące. Oczywiście można skorzystać z samego przepisu na brownie i nie łączyć go z masa sernikową, czas pieczenia nie ulegnie zmianie.

Proteinowey sernik bez cukru z masą czekoladową zebra

Proteinowe sernikobrownie bez cukru z masą wiśniową – składniki na 12 kawałków

  • 120g kaszy jaglanej (masa suchej kaszy)
  • 3 duże jajka
  • 75g erytrolu
  • szczypta soli
  • 50g kakao (użyłam odtłuszczonego)
  • 125g ricotty (polecam tę marki Auchan)
  • 300g wiśni – mogą być mrożone albo świeże, ja użyłam dżemu 100% owoców (czyli bez dodatku soku jabłkowego, cukru, daktyli i innych ukrytych źródeł cukru) Wiśniowy Uśmiech od Stragan Smaków, polecam całą serię ich dżemów, są naprawdę pyszne i zawierają wyłącznie owoce!

  • 1kg twarogu sernikowego president
  • 5 dużych jajek
  • 100g syropu Vitafiber
  • 100g odżywki białkowej (u mnie wnailiowa)
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie aromat

Proteinowe sernikobrownie bez cukru z masą wiśniową – przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną gotujemy wg proporcji wody podanej na opakowaniu, studzimy
  2. Wystudzoną kaszę blendujemy na jednolitą masę z jajami, słodzidłem, kakao i ricottą, na koniec dodajemy wiśnie i mieszamy tylko do połączenia składników
  3. W drugiej misce miksujemy na niskich obrotach wszystkie składniki sernika
  4. Formę wykładamy papierem (użyłam do wyłożenia formy rękawa do pieczenia, polecam ten patent)
  5. Na dno formy wylewamy część masy sernikowej, na to część masy czekoladowej, lekko mieszamy. Potem resztę masy sernikowej i resztę masy brownie i na koniec znów kilka kleksów sernikowej, mieszamy lekko tworząc zygzaki
  6. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie najlepiej wyłączyć piekarnik i nie otwierać go pozwalając, żeby ciasto spokojnie opadło. Dopiero płaskie ciasto wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy do lodówki na całą noc żeby ‚doszło’

Proteinowe sernikobrownie bez cukru z masą wiśniową – wartości odżywcze

Z podanych składników wyszła mi duża forma, którą podzieliłam na 12 naprawdę sycących kawałków, makro każdego z nich:

262kcal

Tłuszcz 9g, węglowodany 12g, błonnik 8g, białko 22g

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes