Wilgotne, mocno czekoladowe, łatwe w przygotowaniu, efektowne ciasto bez cukru, połączenie mojego ulubionego sernika i doskonałego brownie.
Mój przepis na sernik proteinowy bez cukru znacie już pewnie na pamięć 😉 – modyfikacje od przepisu do przepisu są znikome, właściwie żongluję tylko smakami odżywek białkowych i ewentualnie przyprawami, aromatami czy dodatkami w rodzaju skórki pomarańczowej czy cytrynowej. Nie inaczej jest tym razem, masa sernikowa pozostaje mniej więcej bez zmian, ale za to połączyłam ją z masą brownie. Miałam pewne obawy czy połączone masy dobrze się połączą i czy obie będą gotowe w tym samym momencie, ale wszystko wyszło ok.
Wiśniowe brownie bez cukru
Kradzione nie tuczy 😉 przepis na brownie ukradłam z FB Moniki Pasternak M. w Krainie Ciężarów – przepis dość mocno zmodyfikowałam, zdecydowanie zmniejszyłam ilość tłuszczu, pewnie w wariacji, której wykonałam, Monika miałaby problem żeby odnaleźć swój oryginalny przepis, ale jednak zamysł pozostał ten sam, więc oddaję palmę pierwszeństwa autorce oryginalnego przepisu. A najważniejsze w przepisie są wiśnie – wiecie, że nie lubię brownie cukiniowych, fasolowych i innych takich warzywnych dziwadeł, pomysł na brownie wiśniowe od razu wydał mi się strzałem w dziesiątkę i nie pomyliłam się. Dzięki dodatkowi wiśni brownie jest bardzo mocno wilgotne, słodkawe, a jednocześnie kwaskowate, a przy tym sycące. Oczywiście można skorzystać z samego przepisu na brownie i nie łączyć go z masa sernikową, czas pieczenia nie ulegnie zmianie.
Proteinowe sernikobrownie bez cukru z masą wiśniową – składniki na 12 kawałków
- 120g kaszy jaglanej (masa suchej kaszy)
- 3 duże jajka
- 75g erytrolu
- szczypta soli
- 50g kakao (użyłam odtłuszczonego)
- 125g ricotty (polecam tę marki Auchan)
- 300g wiśni – mogą być mrożone albo świeże, ja użyłam dżemu 100% owoców (czyli bez dodatku soku jabłkowego, cukru, daktyli i innych ukrytych źródeł cukru) Wiśniowy Uśmiech od Stragan Smaków, polecam całą serię ich dżemów, są naprawdę pyszne i zawierają wyłącznie owoce!
- 1kg twarogu sernikowego president
- 5 dużych jajek
- 100g syropu Vitafiber
- 100g odżywki białkowej (u mnie wnailiowa)
- 15g mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie aromat
Proteinowe sernikobrownie bez cukru z masą wiśniową – przygotowanie
- Kaszę jaglaną gotujemy wg proporcji wody podanej na opakowaniu, studzimy
- Wystudzoną kaszę blendujemy na jednolitą masę z jajami, słodzidłem, kakao i ricottą, na koniec dodajemy wiśnie i mieszamy tylko do połączenia składników
- W drugiej misce miksujemy na niskich obrotach wszystkie składniki sernika
- Formę wykładamy papierem (użyłam do wyłożenia formy rękawa do pieczenia, polecam ten patent)
- Na dno formy wylewamy część masy sernikowej, na to część masy czekoladowej, lekko mieszamy. Potem resztę masy sernikowej i resztę masy brownie i na koniec znów kilka kleksów sernikowej, mieszamy lekko tworząc zygzaki
- Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie najlepiej wyłączyć piekarnik i nie otwierać go pozwalając, żeby ciasto spokojnie opadło. Dopiero płaskie ciasto wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy do lodówki na całą noc żeby ‚doszło’
Proteinowe sernikobrownie bez cukru z masą wiśniową – wartości odżywcze
Z podanych składników wyszła mi duża forma, którą podzieliłam na 12 naprawdę sycących kawałków, makro każdego z nich:
262kcal
Tłuszcz 9g, węglowodany 12g, błonnik 8g, białko 22g