Proteinowe żelki – pianki bez cukru 6 razy mniej kcal niż Haribo!

0
Proteinowe żelki – pianki bez cukru 6 razy mniej kcal niż Haribo!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Czy są wśród nas maniacy żelków i pianek? Specjalnie dla was mamy zdrową wersję, proteinowe jogurtowe mięciutkie (‼przesuń w lewo‼) żelko pianki bez żelatyny, które mają 6 RAZY MNIEJ KCAL niż tradycyjne 😲😲😲💪💥

Czas przygotowania:15min

Składniki na 400g, na zdjęciu porcja 100g:
300ml zimnej wody
10g agar
180g skyra
30g odżywki w ulubionym smaku
3g gumy ksantanowej albo celulozowej
Opcjonalnie barwnik, słodzidło, aromaty

  • Gotujemy agar ze słodzikiem, gdy zawrze odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • Dodajemy jogurt i odżywkę, blendujemy, na tym etapie można dodać barwnik i/lub aromat.
  • Wlewamy do silikonowych foremek – żwawo, bo szybko zastyga, odstawiamy na kwadrans do zastygnięcia.
  • Przechowywać w zamkniętym pojemniku żeby żelki nie obeschły.

Po publikacji przepisu na Instagramie i FB pojawiły się pytania dotyczące składników, poniżej zamieszczam odpowiedzi na te, które powtarzały się najczęściej:

#Czy można zastąpić agar żelatyną?

Tak i nie. Tak, bo przepis z żelatyną wyjdzie, nie, bo żelatyna zastyga w inny sposób niż agar, wyjdą galaretki, a nie pianki.

#Czy guma ksantanowa jest niezbędna?

Teoretycznie nie. Ale guma ksantanowa nadaje wodzie piankowej struktury, dzięki temu mamy pianki a nie galaretki, są delikatne, miękkie i puszyste.

Podsumowując: jeśli zrobisz ten przepis bez gumy ksantanowej lub celulozowej i bez agaru, używając zamiast tego żelatyny, to 'coś’ wyjdzie, będzie słodkie, będzie miało taki sam kształt i pewnie będzie smaczne. Ale nie będą to pianki 🙂

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes