Czy są wśród nas maniacy żelków i pianek? Specjalnie dla was mamy zdrową wersję, proteinowe jogurtowe mięciutkie (‼przesuń w lewo‼) żelko pianki bez żelatyny, które mają 6 RAZY MNIEJ KCAL niż tradycyjne 😲😲😲💪💥
Czas przygotowania:15min
Składniki na 400g, na zdjęciu porcja 100g:
300ml zimnej wody
10g agar
180g skyra
30g odżywki w ulubionym smaku
3g gumy ksantanowej albo celulozowej
Opcjonalnie barwnik, słodzidło, aromaty
- Gotujemy agar ze słodzikiem, gdy zawrze odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- Dodajemy jogurt i odżywkę, blendujemy, na tym etapie można dodać barwnik i/lub aromat.
- Wlewamy do silikonowych foremek – żwawo, bo szybko zastyga, odstawiamy na kwadrans do zastygnięcia.
- Przechowywać w zamkniętym pojemniku żeby żelki nie obeschły.
Po publikacji przepisu na Instagramie i FB pojawiły się pytania dotyczące składników, poniżej zamieszczam odpowiedzi na te, które powtarzały się najczęściej:
#Czy można zastąpić agar żelatyną?
Tak i nie. Tak, bo przepis z żelatyną wyjdzie, nie, bo żelatyna zastyga w inny sposób niż agar, wyjdą galaretki, a nie pianki.
#Czy guma ksantanowa jest niezbędna?
Teoretycznie nie. Ale guma ksantanowa nadaje wodzie piankowej struktury, dzięki temu mamy pianki a nie galaretki, są delikatne, miękkie i puszyste.
Podsumowując: jeśli zrobisz ten przepis bez gumy ksantanowej lub celulozowej i bez agaru, używając zamiast tego żelatyny, to ‚coś’ wyjdzie, będzie słodkie, będzie miało taki sam kształt i pewnie będzie smaczne. Ale nie będą to pianki 🙂