Wilgotny, super sycący, bardzo aromatyczny. Omlet marchewkowy a la carrot cake to najlepsza wersja fit ciasta marchewkowego, jaką jedliśmy – to nie tylko najlepszy omlet marchewkowy, bo dobroć tego omleta każe postawić pytanie (nie pierwszy raz) o to gdzie kończy się omlet a zaczyna ciasto. No więc właśnie ten przepis to marchewkowy Rubikon został przekroczony i oto mamy ciastomlet marchewkowy.
Omlet jest idealnie wilgotny, a mimo to, że bezglutenowy, pięknie trzyma formę i się nie rozpada. Jest w nim to, co być powinno, czyli marchewka i orzechy włoskie w formie odtłuszczonej mąki z orzechów włoskich Grapoila – to właśnie pytanie pod jednym z niedawnych przepisów o to co jeszcze ciekawego można zrobić z innych mąk Grapoila skłoniło nas do poszukiwania tej koncepcji i był to zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Orzechy włoskie są podstawowym obok marchewki składnikiem prawdziwego ciasta marchewkowego, więc zastąpienie tłustych orzechów ich odtłuszczoną, ale równie pełną smaku wersją świetnie robi i na makro, i na smak. Jeśli nie masz mąki z orzechów włoskich możesz użyć mielonych orzechów albo zastąpić tę mąkę inną, np. kokosową lub migdałową. Smak będzie nieco inny, ale charakter marchewkowca zostanie zachowany .
Przy okazji warto zauważyć, że ciasto marchewkowe to jedna z najczęstszych pułapek osób, które raczkują w zdrowej diecie – wśród nieuświadomionych panuje jakże błędne przekonanie, że skoro jest marchewka, to cud miód & orzeszki i fit. No więc prawie tak: cud (smaku) owszem, miód prawie bo fura cukru i orzeszki, a jakże, pełne tłuszczu, a to wszystko okraszone szklanką oleju…
Mówiąc w skrócie, ciasto marchewkowe w kafejce jest zwykle jedną z najbardziej kalorycznych i tłustych pozycji w menu i z fit ma tyle wspólnego co nic. W przeciwieństwie do naszego omleta!
Składniki na proteinowego omleta bez cukru
- 20g odtłuszczonej mąki z orzechów włoskich (można zastąpić kokosową, migdałową lub mielonymi orzechami)
- 1 jajko
- 60ml białek jaj (albo pół banana lub 4 łyżki musu jabłkowego)
- 1 porcja odżywki białkowej (dowolny smak nieczekoladowy, użyłam MTS Pumpkin Spice)
- opcjonalnie przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa
- opcjonalnie słodzidło
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80ml wody gazowanej
- 2 obrane drobno starte marchewki (około 160g)
Składniki zblendować – nie na totalną papkę, ale tak, żeby marchewka była w drobnych wiórkach.
Wylać masę na nasprejowaną patelnię, smażyć pod przykryciem około 7 minut na średnim ogniu, potem jeszcze 2 minuty z drugiej strony.
Omlet podałam ze 100g maluta z dodatkiem aromatu sernikowego, cynamonem i erytrolem w formie brązowego 'cukru’.