Cynamonka proteinowa bez drożdży z kremem orzechowym, 257kcal & 32g białka

0
Cynamonka proteinowa bez drożdży z kremem orzechowym, 257kcal & 32g białka
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Proteinowa cynamonka – bez drożdży, bez wałkowania, bez wyrastania, bez cukru, a do tego chociaż dostarcza 32g białka w 257kcal nie potrzebujesz odżywki białkowej! Brzmi idealnie? Dodajmy jeszcze, że jej przygotowanie wraz z pieczeniem zajmuje mniej niż 20 minut i chyba już nikogo nie trzeba przekonywać, że warto zapisać ten przepis na później!

Inspiracje da tego zawijasa stanowił egzotyczny Snickers Cinnamon Bun z Arabii Saudyjskiej – cynamonka to proteinowe ciasto upieczone z mąki z orzechów ziemnych z kremem cynamonowym – też na bazie prażonej mąki arachidowej.

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
30g mąki
30g masła orzechowego w proszku PB2 albo mąki z orzechów ziemnych, koniecznie prażonych
140g gęstego jogurtu greckiego, serka homogenizowanego light itp. (dowolny gęsty, chudy nabiał o kaloryczności około 70kcal/100g i zawartości białka 11%)
1 jajko
40g białka jaj
1 łyżeczka pdp (solidna)

NADZIENIE
15g masła orzechowego w proszku PB2 albo mąki z orzechów ziemnych
15g mleka w proszku, więcej mąki orzechowej albo 15g odzywki białkowej o pasującym smaku
kilka kropli aromatu drożdżówki cynamonowej Funky Flavors Sweet Cinnamon Roll
opcjonalnie słodzidło
odrobina wody lub mleka

PRZYGOTOWANIE
Połącz składniki ciasta na jednolita masę, nie trzeba miksować
Rozsmaruj cienko masę na psikniętym pamem papierze do pieczenia
Piecz 12 min w 165C góra-dół termoobieg
W czasie pieczenia połącz składniki kremu
Upieczone ciasto pokrój na paski równej szerokości, posmaruj kremem jeszcze ciepłe i od razu zawinń w rolkę, zostaw do ostygnięcia, przed podaniem polej sosem czekoladowym zero (pro tip: dosyp do czekoladowego sosu zera niedużą ilość mleka w proszku, mleko ma zasadowy odczyn i niweluje wyczuwalny w niektórych czekoladowych zerówkach kwaśny smak)

#proteincinnamon rol #snickerscinnamonbun #cynamonka #cynamon #przepisyzcynamonem #proteinowewypieki #ciastobialkowe #deserproteinowy #jednoporcjowe

Proteinowa cynamonka – bez drożdży, bez wałkowania, bez wyrastania, bez cukru, a do tego chociaż dostarcza 32g białka w 257kcal, nie ma w niej odżywki białkowej! Brzmi idealnie? Dodajmy jeszcze, że jej przygotowanie wraz z pieczeniem zajmuje około 20 minut i chyba już nikogo nie trzeba przekonywać, że warto zapisać ten przepis na później!

Inspiracje da tego zawijasa stanowił egzotyczny Snickers Cinnamon Bun z Arabii Saudyjskiej – sam batonik jest w zasadzie zwykłym Snickersem wykąpanym w koncentracie cynamonowym, w wersji deseru proteinowego postawiliśmy na nieco mniej agresywny wariant smakowy łącząc w sobie proteinowe ciasto upieczone z mąki z orzechów ziemnych z kremem cynamonowym – też na bazie prażonej mąki arachidowej.

Proteinowa cynamonka – składniki na 2 porcje

  • 30g mąki pszennej
  • 30g masła orzechowego w proszku PB2 albo mąki z orzechów ziemnych, koniecznie prażonych
  • 140g gęstego jogurtu greckiego, serka homogenizowanego light itp. – chodzi o gęsty, chudy nabiał o kaloryczności około 70kcal/100g i zawartości białka 11%
  • 1 jajko
  • 40g białka jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (solidna)

Dodatkowo na nadzienie cynamonowe:

Przygotowanie proteinowej cynamonki

  1. Połączyć składniki ciasta na jednolita masę, packą, nie trzeba miksować
  2. Rozsmarować masę na psikniętym pamem papierze do pieczenia, cienką warstwą
  3. Piec 12 min w 165C góra-dół termoobieg
  4. W czasie pieczenia połączyć składniki kremu
  5. Upieczone ciasto pokroić na paski równej szerokości, posmarować kremem jeszcze ciepłe i od razu zawinąć w rolkę, zostawić do ostygnięcia, przed podaniem polać sosem czekoladowym zero, dla uzyskania lepszego smaku polecam trik: dosyp do czekoladowego sosu zera niedużą ilość mleka w proszku, mleko ma zasadowy odczyn i niweluje wyczuwalny w niektórych czekoladowych zerówkach kwaśny smak.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes