Szykuj MEGA weekendowy obiad! Burger preclowy Chorizo 525kcal i 59g białka!!🥨💪
Jeśli lubisz w weekend wrzucić dobrego burgerka łap pierwszą część przepisu – dziś pokazujemy przepis na proteinowe fit precle, a jutro dorzucimy przepis na mega burgera pizzowego z chorizo! Chrupiący precel ze spieczoną skórką ma 200kcal i 17g białka, mega aromatyczny burger pizzowy 40g białka i 297kcal, a całość z dodatkami którą możesz zobaczyć na filmie to 525kcal i 59g białka!!
Puszyste w środku, pokryte cienką brązową skorupką z zewnątrz🔥🔥. Mega pyszne z lekko chrupiącą, złocistą, słonawą skorupką. Z przepisu wychodzą 4 precle – przepis jest prosty, największym wyzwaniem okazało się ładne zwinięcie precla 😹
SKŁADNIKI NA PROTEINOWE PRECLE
✅150g mąki pszennej
✅50g kazeiny bezsmakowej albo wegańskiej odżywki białkowej
✅5g suchych drożdży instant
✅15g margaryny niskotłuszczowej (tu Flora Light)
✅15g jogurtu greckiego
✅75ml wody + 2 łyżki ewentualnie do dodania
Dodatkowo:
✅60g sody oczyszczonej (nie proszku do pieczenia)
✅Spory garnek wrzątku
✅Sól, pestki & nasionka do obsypania – wg gustu
➡️Ze składników zagniatamy ciasto, wyrabiamy około 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę
➡️Po tym czasie ciasto powinno nieco wyrosnąć, dzielimy je na 4 części, każdą rozwałkowujemy w sznureczek długości około 50cm i zawijamy w kształt precla
➡️Gotujemy wodę z sodą.
➡️Każdego surowego precla z osobna wkładamy do wrzątku na łyżce cedzakowej na 30 sekund
➡️Mokre precle posypujemy dodatkami
➡️Pieczemy w 220C przez 10-12 minut, na złoto-brązowo