Serniko-szarlotka? Szarlotko-sernik? A może szarlotkowy sernikowiec? Jak zwał tak zwał, ważne jak smakuje 😉 Sezon malinowy jest już niemal oficjalnie zakończony, w moim ogrodzie pozostały już tylko smętne resztki malin, czas więc przerzucić się na bardziej jesienne smaki, a do tego idealnie nadaje się szarlotka – nie byłabym jednak sobą, gdybym nie połączyła jabłek z moim ukochanym sernikiem, choć tym razem zmodyfikowałam nieco przepis podstawowy dodając do masy serowej ricottę, która dodała efektowi końcowemu lekkości.
Pomysł na połączenie sernika z jabłkami chodził za mną od dawna, ale dopiero kilka dni temu trafiłam na odpowiedni składnik: gotowy mus jabłkowy bez cukru. Tak, wiem że można samemu obrać jabłka, zetrzeć je na tarce a następnie uprażyć na patelni, ale zamiast tytułu perfekcyjnej pani domu wolę 30 minut wolnego czasu, więc póki nie było pod ręką gotowca nie mogłam w sobie znaleźć wystarczającej motywacji do zabrania się za ten przepis 😉 Na marginesie dodam, że mus jabłkowy absolutnie podbił moje serce i od tygodnia króluje na każde śniadanie, skuteczni zastąpił mi wszystkie dżemy bez cukru (mieszam go z erytrolem i cynamonem i smaruję takim zestawem omlety i naleśniki, gorąco polecam!)
Sernikoszarlotka – składniki na formę o średnicy 24cm
Warstwa sernikowa
- 1kg twarogu sernikowego (tradycyjnie President)
- 250g ricotty
- 340g jogurtu greckiego
- 100g syropu Vitafiber
- 100g odżywki białkowej o smaku szarlotki
- 100g erytrolu
- 4 jajka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Warstwa jabłkowa
- 300g musu jabłkowego bez cukru
- erytrol, cynamon – wg uznania jako dodatek do musu
- 12g skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki masy sernikowej mieszamy na jednolitą masę – ja nie używam miksera, żeby nie napowietrzyć masy za bardzo – mieszam silikonową szpatułką do dokładnego połączenia składników, tak, żeby masa miała jednolity kolor i konsystencję bez grudek
- W osobnej misce zmieszać składniki warstwy jabłkowej – starannie rozetrzyj skrobię, żeby w musie jabłkowym nie pozostały krochmalowe grudki 🙂
- Masę sernikową wylej do formy, stuknij nią kilka razy energicznie o blat, żeby osiadła i równo się rozłożyła.
- Wyłóż masę jabłkową na wierzch masy serowej, rozprowadź ją łyżką tworząc zygzaki i mazaje – ja zrobiłam to dość płytko, ale mus dobrze się ściął, więc równie dobrze można głębiej wymieszać ze sobą obie warstwy tak, by tworzyły zygzaki także w poprzek ciasta (widoczne po ukrojeniu kawałka)
- Piecz 80 minut w 170 stopniach, najlepiej na dnie piekarnika ustawić dodatkową foremkę z wodą, żeby ciasto było wilgotne. Pod koniec pieczenia środek ciasta powinien być jeszcze galaretowaty – spokojnie, zgęstnieje stygnąc. Włóż na noc do lodówki – podawaj po całkowitym schłodzeniu.
Warianty alternatywne
Myślę, że jabłkowy sernik dobrze łączyłby się z migdałowym kruchym spodem – następnym razem wypróbuję taki wariant i jeśli się sprawdzi, podzielę się efektem na blogu. Inna opcja to upieczenie małych babeczek a nie dużego sernika – albo połączenie obu pomysłów, czyli małe kruche babeczki na migdałowym spodzie wypełnione masą sernikowo-jabłkową. Tak, to jest plan na przyszły tydzień!
Wartości odżywcze 1 kawałka (1/8 ciasta, solidny trójkąt)
337kcal, tłuszcze 14g, węglowodany 15g, błonnik 9g, białko 29g
[…] Proteinowa fit serniko-szarlotka (szarlotko-sernik ?) bez cukru […]