Pierwszy z przepisów z wykorzystaniem limitowanych jesiennych smaków Funky Flavors – jak widzicie byliśmy piekielnie niecierpliwi bo tak jak wy czekaliśmy na nie 9 miesięcy, i ruszyliśmy z przepisem i zdjęciami zanim etykiety przyjechały z drukarni, więc na potrzeby sesji zrobiliśmy etykiety ręcznie 🙂 Jak wam się podoba?
Dziś bardzo nietypowy przepis w naszym wykonaniu – wegański, bezmleczny, z dodatkiem białka, ale nie tak naproteinowany jak większość naszych pomysłów, za to jak zwykle bez cukru i fit. Klimatycznie jesienny spód z wegańskiego ciasta marchewkowego, środkowa warstwa to wegański kremowy waniliowy tofurnik bez cukru, a wierzch stanowi soczyście słoneczna słodka galaretka marchewkowo-mangowa bez dodatku cukru na agarze przyprószona wiórkami ciemnej czekolady.
Inspirację dla tego ciasta stanowiła czekolada Alpia Veggie Love Karotte & Mandel, która okazała się nieco zmyłkowa, bo Veggie kazało nam sądzić, że to czekolada wegańska – tymczasem tabliczka jest pełnomleczna, ale pyszna, więc czekoladowym mlecznożercom gorąco polecamy czekoladę z dodatkiem autentycznej marchewki.
Przy okazji przypominamy w jaki sposób liczyć kaloryczność mleczka kokosowego, jeśli używasz tylko jego stałej części – biorąc pod uwagę masę składnika do obliczenia jego kaloryczności musisz uwzględnić zarówno użytą stałą część, jak i odlaną wodę! Dla przykładu: użyliśmy całej stałej części puszki o objętości 165ml, wykorzystana przez nas skoncentrowana śmietanka kokosowa ważyła 70g, pozostałe 95g stanowiła woda. Aby obliczyć kaloryczność stałej części mleczka, którą użyliśmy liczymy:
(70g + 95g) x 70kcal = 165g x 70kcal = 115,5kcal
Jeśli znasz kogoś, kto liczy tylko masę śmietanki, czyli
70g x 70kcal = 49kcal
to możesz mu/jej uświadomić, że popełnia błąd i oszukuje sam/a siebie 🙂
Składniki na wegański placek carrot cake
- 160g surowej obranej startej marchewki
- 2 substytut jajka (albo 1 jajko + 1 białko)
- 50ml wody
- 30g wegańskiej odżywki białkowej (tu MyProtein Vegan Protein Blend Banana)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie słodzidło
- aromat Funky Flavors Sweet Pumpkin Pie – 1-2 pipety
Składniki zblendować na jednolitą masę, ma być jednolita, ale nie paćka, część wiórków marchewki powinna być wyczuwalna. Rozłożyć masę równo w blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Składniki na waniliowy tofurnik
- 1 kostka tofu (200g)
- stała część mleczka kokosowego light z 2 małych puszek albo pół puszki pełnotłustego mleczka
- 15g mąki kokosowej
- 10g mąki ziemniaczanej lub budyniu
- słodzidło do smaku, tu erytrol
- laska wanilii
- 40ml soku z cytryny – niezbędny składnik udanego tofurnika, nadaje sernikowej kwaśności i maskuje smak tofu
Składniki porządnie zblendować na idealnie gładką masę, minimum kilka minut. Masę wyłożyć na spód marchewkowy, piec 45minut w 175C góra-dół z termoobiegiem.
Składniki na galaretkę marchewkową z agarem
- 350g marchewki
- 300g musu mango
- 8g agaru
- opcjonalnie słodzidło
Marchewkę zagotować do miękkości w małej ilości wody. Zmiksować z musem mango, słodzidłem i agarem, ponownie zagotować. Tężejącą galaretkę wylać na tofurnik, po zastygnięciu ozdobić wiórkami czekolady.
Ciasto podawać po całkowitym schłodzeniu.