Wegańskie ciasto light bez cukru – kremowy tofurnik na spodzie carrot cake

0
Wegańskie ciasto light bez cukru – kremowy tofurnik na spodzie carrot cake
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Pierwszy z przepisów z wykorzystaniem limitowanych jesiennych smaków Funky Flavors – jak widzicie byliśmy piekielnie niecierpliwi bo tak jak wy czekaliśmy na nie 9 miesięcy, i ruszyliśmy z przepisem i zdjęciami zanim etykiety przyjechały z drukarni, więc na potrzeby sesji zrobiliśmy etykiety ręcznie 🙂 Jak wam się podoba?

Dziś bardzo nietypowy przepis w naszym wykonaniu – wegański, bezmleczny, z dodatkiem białka, ale nie tak naproteinowany jak większość naszych pomysłów, za to jak zwykle bez cukru i fit. Klimatycznie jesienny spód z wegańskiego ciasta marchewkowego, środkowa warstwa to wegański kremowy waniliowy tofurnik bez cukru, a wierzch stanowi soczyście słoneczna słodka galaretka marchewkowo-mangowa bez dodatku cukru na agarze przyprószona wiórkami ciemnej czekolady.

Inspirację dla tego ciasta stanowiła czekolada Alpia Veggie Love Karotte & Mandel, która okazała się nieco zmyłkowa, bo Veggie kazało nam sądzić, że to czekolada wegańska – tymczasem tabliczka jest pełnomleczna, ale pyszna, więc czekoladowym mlecznożercom gorąco polecamy czekoladę z dodatkiem autentycznej marchewki.

Przy okazji przypominamy w jaki sposób liczyć kaloryczność mleczka kokosowego, jeśli używasz tylko jego stałej części – biorąc pod uwagę masę składnika do obliczenia jego kaloryczności musisz uwzględnić zarówno użytą stałą część, jak i odlaną wodę! Dla przykładu: użyliśmy całej stałej części puszki o objętości 165ml, wykorzystana przez nas skoncentrowana śmietanka kokosowa ważyła 70g, pozostałe 95g stanowiła woda. Aby obliczyć kaloryczność stałej części mleczka, którą użyliśmy liczymy:

(70g + 95g) x 70kcal = 165g x 70kcal = 115,5kcal

Jeśli znasz kogoś, kto liczy tylko masę śmietanki, czyli

70g x 70kcal = 49kcal

to możesz mu/jej uświadomić, że popełnia błąd i oszukuje sam/a siebie 🙂

Składniki na wegański placek carrot cake

Składniki zblendować na jednolitą masę, ma być jednolita, ale nie paćka, część wiórków marchewki powinna być wyczuwalna. Rozłożyć masę równo w blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki na waniliowy tofurnik

  • 1 kostka tofu (200g)
  • stała część mleczka kokosowego light z 2 małych puszek albo pół puszki pełnotłustego mleczka
  • 15g mąki kokosowej
  • 10g mąki ziemniaczanej lub budyniu
  • słodzidło do smaku, tu erytrol
  • laska wanilii
  • 40ml soku z cytryny – niezbędny składnik udanego tofurnika, nadaje sernikowej kwaśności i maskuje smak tofu

Składniki porządnie zblendować na idealnie gładką masę, minimum kilka minut. Masę wyłożyć na spód marchewkowy, piec 45minut w 175C góra-dół z termoobiegiem.

Składniki na galaretkę marchewkową z agarem

  • 350g marchewki
  • 300g musu mango
  • 8g agaru
  • opcjonalnie słodzidło

Marchewkę zagotować do miękkości w małej ilości wody. Zmiksować z musem mango, słodzidłem i agarem, ponownie zagotować. Tężejącą galaretkę wylać na tofurnik, po zastygnięciu ozdobić wiórkami czekolady.

Ciasto podawać po całkowitym schłodzeniu.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes