Fit sernik z mascarpone i malinami na biszkoptach na Dzień Matki

0
Fit sernik z mascarpone i malinami na biszkoptach na Dzień Matki
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Dzień Matki już jutro – zdążycie przygotować 🍰🍰najlepsze ciasto ever 😍😍 Mega efektowne, proste, bez pieczenia. Przepis oryginalny pod nazwą „sernik stracciatella” pochodzi z @kwestiasmakucom my go trochę 😉 odchudziliśmy✂️ Wyszło pysznie i prawie o połowę mniej kcal!📉 Wartości odżywcze oryginalnego przepisu (1/12 ciasta) 380kcal, T 27g, W 24g, B 6g📊Wartości odżywcze wersji fit 209kcal, T 12g, W 15g (nie liczymy erytrolu), B 11g 👉Składniki na formę 24cm – podajemy składniki oryginalnego przepisu i nasze zamienniki

  • 80g okrągłych biszkoptów ➡️ biszkopty bez cukru (np. Glutenex, Mamut)
  • 500g serka mascarpone ➡️ 500g zimnej ricotty
  • 200ml śmietanki 36% ➡️200ml zimnej śmietanki z kartonika 18%
  • 100g cukru ➡️ 130g erytrolu w pudrze (Cookier Puder albo zmielić samemu)
  • 200ml mleka 🔁 bez zmian
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny ⏫zwiększamy do 25g
  • 200g jogurtu naturalnego ➡️skyr
  • 100g czekolady deserowej ➡️ biała czekolada bez cukru np Cavalier*
  • 400g malin ➡️400g truskawek i borówek, albo dowolnych owoców nie puszczających soku🍓
  • opcjonalnie 4 łyżki likieru amaretto ➡️ u nas krem cytrynowy lemon curd**

Przygotowanie

  • Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, boki osłaniamy folią spożywczą.
  • Żelatynę rozpuszczamy w zagotowanym mleku, studzimy.
  • Ubijamy ricottę ze śmietanką i erytrolem aż zgęstnieje i zwiększy objętość (2-3 minuty)
  •  Do przestudzonej żelatyny z mlekiem dodajemy po łyżce skyr ciągle mieszając, masę wlewamy do ubitej ricotty i miksujemy na niskich obrotach
  •  Dodajemy posiekaną czekoladę i owoce, lekko mieszamy.
  • Masę wykładamy łyżką na biszkopty, gdy będą zakryte resztę można wlać na raz. Chłodzić minimum 5h***

⚠️⚠️Uwagi:

* jeśli ciasto ma być mniej kaloryczne, czekoladę można odpuścić bez szkody dla smaku

** dodatek lemon curd 🍋był smakowym strzałem w dziesiątkę, ale sprawił, że masa gorzej się ścieła, więc niekoniecznie polecamy to rozwiązanie

*** Nasza wersja ciasta jest dużo mniej tłusta niż oryginał i nie aż tak bardzo ścięta – polecamy wstawić ciasto do zamrażalnika na około godzinę i wyjąć 15min przed krojeniem, zachowa idealną konsystencję, będzie zwarte, ale nie zmrożone

5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote